Nokia verlaat Russische markt, maar “om humanitaire redenen” nog niet meteen

De Finse telefoonfabrikant Nokia heeft aangekondigd zich terug te trekken uit Rusland. Toch, zo benadrukt het bedrijf, is het noodzakelijk “om humanitaire redenen” om functionerende telecomnetwerken in stand te houden zodat de Russen toegang kunnen krijgen tot informatie uit het buitenland.

Na 50 dagen oorlog in Oekraïne beslist Nokia dat zijn aanwezigheid in Rusland niet kan worden voortgezet. “We zien gewoon geen mogelijkheden om onder de huidige omstandigheden door te gaan in het land”, zei Nokia-CEO Pekka Lundmark in een interview met Reuters.

Spionage

“De afgelopen weken hebben wij leveringen opgeschort, nieuwe activiteiten stopgezet en onze beperkte R&D-activiteiten uit Rusland verplaatst”, zo deelt het bedrijf mee in een persbericht. “We kunnen nu aankondigen dat we de Russische markt zullen verlaten. Tijdens dit proces blijven de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers onze prioriteit.”

Het Finse bedrijf uit wel op zijn bezorgdheid wegens “humanitaire redenen” over de toegang tot informatie en tot het internet van het Russische volk.

“Daarom zullen wij bij de exit trachten de nodige steun te verlenen om de netwerken in stand te houden en vragen wij de nodige vergunningen aan om deze steun in overeenstemming met de huidige sancties mogelijk te maken.”

Hoe die samenwerking precies verder zal verlopen en hoelang het zal duren eer het bedrijf zijn activiteiten in Rusland volledig stopt, is niet duidelijk. Nokia’s Russische telecomklanten zijn onder meer MTS, Megafon en Vimpelcom.

Nokia heeft volgens The New York Times vijf jaar lang diensten geleverd om een spionagesysteem van de Russische geheime dienst (FSB) te koppelen aan MTS. De FSB zou daarmee telefoongesprekken afluisteren, e-mails en sms-berichten onderscheppen en andere internetcommunicatie traceren.

In november kondigde Nokia ook een joint venture met het Russische databedrijf Yadro aan. Ze zouden in Rusland 4G- en 5G-telecombasisstations gaan bouwen. Maar dat project is nu geschrapt, weet CNN.

De tweeduizend werknemers die Nokia in Rusland heeft, zouden hun job kunnen behouden en elders tewerk kunnen worden gesteld. En voor zijn financiële vooruitzichten verwacht het Finse bedrijf ook geen veranderingen. “Wij verwachten dat deze beslissing in het eerste kwartaal zal leiden tot een voorziening van ongeveer 100 miljoen euro, wat een impact zal hebben op onze gerapporteerde maar niet vergelijkbare financiële cijfers.”

Ericsson en Huawei

Ook het Zweedse telefoonbedrijf Ericsson, besliste deze week om Rusland te verlaten. “Het bedrijf zal de betrokken activiteiten met klanten in Rusland nu voor onbepaalde tijd opschorten”, deelde het bedrijf mee.

Het Chinese telecombedrijf Huawei zou zich ook klaarmaken voor een vertrek uit Rusland. Eerder deze week berichtte Forbes dat Huawei een deel van zijn medewerkers in Rusland een maand op vakantie heeft gezet.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20