20 procent goedkoper dan Aldi, maar Belgen moeten wachten op Russische budgetsupermarkt Mere

De Russische supermarktketen Mere stelt zijn komst naar België uit. Dat meldt retailervakblad Gondola. Ook de plannen om naar Frankrijk te trekken belanden in het vriesvak.

Belgische budgetketens kunnen opgelucht ademhalen. Eerder dit jaar maakte Russische discounter Mere hun plannen bekend voor een Belgische lancering. Op de website merebelgium.com staat nog steeds te lezen dat de keten van plan is tien Belgische filialen op te richten in 2021.

De eerste winkel moest deze maand openen in Vilvoorde, maar daar komt niks van in huis. Hetzelfde geldt voor de opening van filialen in het Luikse Flémalle en het Naamse Couvin.

Zoeken naar leveranciers

Een gebrek aan bereidwillige leveranciers zou roet in het eten gooien voor een vlotte opstart. De leveranciers van Mere zijn zelf verantwoordelijk voor de levering van goederen. Daarbovenop betaalt Mere hun leveranciers enkel voor de producten die effectief verkocht worden.

Die formule werkt in Oost-Europa, maar in onze streken zijn er weinigen bereid hier aan toe te geven. Net als in België loopt de lancering in Frankrijk vertraging op. Duitsers kunnen sinds 2019 winkelen in de budgetketen, maar ook hier zijn de oorspronkelijke plannen van Mere te ambitieus. In plaats van de geplande honderd blijft Mere hangen op vijf winkels in Duitsland.

Russische tegenspeler van Aldi en Lidl

De budgetketen Mere is sinds 2009 de Europese markt aan het veroveren. Ondertussen zijn er meer dan 2.000 winkels van Mere in negen landen wereldwijd. Die zijn vooral te vinden in Rusland, Oost-Europa en Duitsland. De supermarkt is gespecialiseerd in droge voeding, conserven en huishoudelijke producten. Verse, bederfbare producten zijn er niet te koop.

Mere laat zich typeren door een sobere inrichting. De producten staan op paletten gestapeld zonder veel inkleding, vergelijkbaar met een magazijn. Hierdoor slagen ze er naar eigen zeggen in om de prijzen van hun producten laag te houden. De keten pakt ermee uit tot twintig procent goedkoper te zijn dan Aldi en Lidl. Dat geeft Mere de reputatie een Russische tegenspeler te zijn van de twee bekendere Duitse budgetketens.

De geplande komst van Mere kondigt een zoveelste nieuwe retailer aan uit het buitenland. In 2019 maakte de Nederlandse keten Jumbo zijn Belgische debuut. Sindsdien is Jumbo aan een snelle groei bezig op de Belgische markt. Voorlopig blijft het nog wachten tot de Russische speler voet aan grond krijgt in ons land.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20