De Zweedse overheid heeft honderden extra troepen gestuurd naar het eiland Gotland in de Oostzee. Volgens het ministerie van Defensie behoort een Russische aanval tot de mogelijkheden. Daarom wil Zweden zich op dat risico voorbereiden.
De conflicten met Rusland hebben niet alleen een invloed op Oekraïne. Ook andere landen die een grens delen met Rusland voelen de spanningen hoog oplopen. Om zich voor te bereiden op een worst case scenario heeft het Zweedse ministerie van Defensie besloten om de militaire aanwezigheid op het Zweedse eiland Gotland op te drijven. Zo’n honderden militairen zijn vrijdag en zaterdag overgebracht naar het eiland – dat op zo’n 300 km ligt van het Russische Kaliningrad.
“Het is glashelder dat er een risico is. Een aanval tegen Zweden kan niet uitgesloten worden”, kondigde de Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist aan op de Zweedse radio. “Het is belangrijk om te tonen dat we niet naïef zijn. Zweden zal niet aan het sluimeren zijn wanneer er zich iets voordoet. Het is van cruciaal belang dat we duidelijk maken dat we dit serieus nemen.”
Russische activiteit op de Oostzee is de laatste dagen toegenomen. Gotland heeft een strategisch goede ligging in die zee en werd eerder omschreven als “een onzinkbaar vliegdekschip”. De nabijheid bij Kaliningrad is ook belangrijk, aangezien Ruslands vloot voor de Oostzee daar huist.
NAVO
De intimiderende acties van Rusland duwen de Scandinavische staten steeds meer in de armen van de NAVO. Finland en Zweden, allebei niet-leden van de Verdragsorganisatie, lieten alvast weten een lidmaatschap te overwegen.
Zoiets ziet Moskou niet graag gebeuren. De reden waarom Poetin de messen scherpt aan de Oekraïense grens, is omdat Oekraïne de opties bekeek om tot het NAVO-bondgenootschap toe te treden. Rusland voelt zich steeds meer in het nauw gedreven door de NAVO. Oekraïne, Finland en Zweden zien de intimiderende reacties vanuit Moskou als een inbreuk tegen hun soevereiniteit.