Russische legervoertuigen gezien in turbinehal van Oekraïense kerncentrale Zaporizja

Er is een video opgedoken waarop Russische legervoertuigen te zien zijn in de turbinehal van de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja.

Op de video, die onderzocht is door CNN, is de turbinezaal van de centrale te zien, die zich bevindt aan de westkant van het complex. In de zaal staat een colonne van vijf Russische legervoertuigen, waarvan één gemarkeerd is met het pro-oorlogssymbool “Z”. Het is onduidelijk wanneer de video gemaakt is.

De video sluit aan bij de bewering van het Oekraïense Energoatom, het staatsbedrijf dat alle vier de kerncentrales in Oekraïne exploiteert. Die zegt dat Rusland 14 “eenheden zwaar materieel” opslaat in de krachtcentrale en zes voertuigen in een nabijgelegen machinekamer.

De Oekraïense inlichtingendienst zei op donderdag bezorgd te zijn dat Rusland plannen heeft om een provocatief incident in de centrale te organiseren.

Moskou heeft eerder gezegd dat de militaire uitrusting in de centrale verband houdt met het bewaken van het complex. Op donderdag beweerde het Russische ministerie van Defensie dat satellietbeelden “laten zien dat wapens, vooral zware, niet op het grondgebied van het terrein zijn geplaatst.” 

Zorgen nemen toe

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste in Europa, staat sinds maart onder Russische controle. De aanvallen op het complex, die zijn toegenomen naarmate de gevechten in het zuiden van het land in felheid toenamen, hebben geleid tot bezorgdheid over een mogelijke nucleaire ramp. 

Het hoofd van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA), Rafael Mariano Grossi, vertelde vorige week tegen de VN-veiligheidsraad dat de situatie rond de centrale verslechterd was “tot een zeer alarmerend punt”. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken beschuldigde het Kremlin er begin augustus van dat het de centrale gebruikt als “nucleair schild”. De acties van de Russen zijn volgens de Amerikaan het “toppunt van onverantwoordelijkheid”.

“Natuurlijk kunnen de Oekraïners niet terugvuren, anders kunnen er vreselijke ongelukken gebeuren met de kerncentrale”, aldus Blinken. “Washington is zeer bezorgd dat Moskou de centrale nu als militaire basis gebruikt en vanuit de omgeving op Oekraïense troepen schiet. De soldaten gebruiken het als een nucleair schild”.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20