Russische journaliste die tegen staatspropaganda inging, was tijdlang spoorloos en wacht nu straf af

Het was urenlang onduidelijk waar Marina Ovsyannikova, die live in het Russische tv-journaal protesteerde tegen de Russische aanval op Oekraïne, zich bevond. Haar advocaten konden haar uiteindelijk opsporen.

Er is een foto opgedoken van Marina Ovsyannikova met haar advocaat, in een rechtzaal. Het lot van de tv-medewerkster was lang onduidelijk, nadat ze het aandurfde om in een nieuwsuitzending tegen de Russische staatspropaganda in te gaan.

De goed geoliede machine van de Russische staatstelevisie haperde maandag heel even toen achter de rug van een presentatrice een vrouw opdook met een pamflet met daarop de woorden: “Stop de oorlog. Geloof de propaganda niet. Hier wordt gelogen.”

Marina Ovsyannikova, de heldin in kwestie werd uiteraard gearresteerd. Haar wordt “belediging van de Russische strijdkrachten verweten”. Ze is productieverantwoordelijke bij de staatstelevisie en riskeert nu 15 jaar cel.

De protestactie van Marina Ovsyannikova, op de achtergrond, duurde 6 seconden. – Isopix

Vader Oekraïner, moeder Russische

In een vooraf bij haar thuis opgenomen boodschap zegt Ovsyannikova – die moeder is van 2 jonge kinderen – dat enkel Poetin verantwoordelijk is voor de agressie. “Mijn vader is Oekraïner en mijn moeder is Russisch. Nooit waren ze vijanden.”

“We zeiden niets in 2014 toen dit alles begon en protesteerden niet toen het Kremlin Navalny vergiftigde. We keken in stilte naar dit onmenselijke regime. Nu heeft de ganse wereld ons verlaten. Tien generaties van onze nakomelingen zullen deze broederoorlog niet vergeten.”

“Ga de straat op en protesteer. Ze kunnen ons niet allemaal in de gevangenis steken”, zei ze nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20