Russische broker verklaart beurs van Moskou morsdood tijdens interview: “Rust in vrede, beste kameraad”

Door de westerse sancties heeft de Russische beurs tijdelijk de deuren gesloten. Al zijn sommige experts ervan overtuigd dat het einde van de Oost-Europese beurs aan de horizon lonkt.

De beurs van Moskou heeft begin deze week de deuren gesloten. Door de sancties opgelegd door het Westen als reactie op het militaire conflict in Oekraïne was er namelijk heel wat onrust op de Russische financiële markten. Sommige brokers zijn dan ook niet bepaald optimistisch voor wat de toekomst brengen zal. Alex Butmanov, CEO en oprichter van het Russische hefboomfonds DTI Algorithmic, is daar één van.

“Opnieuw werken als Kerstman”

Butmanov was donderdag uitgenodigd voor een interview met een Russische zakenzender om te praten over de Russische beurs. Bij de start van het gesprek werd al meteen duidelijk dat het geen gewoon interview zou zijn. Zo wou hij de journaliste Elina Tikhonova niet begroeten omdat hij geen toekomst ziet in zijn bedrijfstak, als gevolg van de sancties die door de VS en Europese landen waren opgelegd.

Vervolgens vroeg de journaliste of hij nog actief zal blijven in de financiële sector. “Ik heb plannen om opnieuw aan de slag te gaan als Kerstman, zoals 25 jaar geleden”, luidde zijn ludieke antwoord.

“Rust in vrede”

Vervolgens greep de broker naar een een fles waarvan hij beweerde dat het frisdrank was. Hij schroefde de dop eraf en bracht een toost uit op de ondergang van de Russische aandelenmarkt. “Grappen terzijde, laten we dit snel afhandelen”, zei hij. “Ik doe de groeten aan Sergei Usichenko, die 13 jaar geleden dronk op de dood van de beurs. Vandaag doe ik hetzelfde met frisdrank. Beste beurs, je was een dichte en interessante vriend. Rust in vrede, beste kameraad.”

Tikhonova reageerde duidelijk geschokt op de symbolische actie van Butmanov. “Ik ga hier geen reactie op geven”, hoor je haar nog zeggen op het einde van de clip.

Usichenko is overigens een financiële expert die in 2008, toen de markt instortte tijdens de wereldwijde financiële crisis, op televisie toostte op de ondergang van de markten. Hij deed dat met wodka in een koffiemok.

(fjc)

Meer