Russisch bedrijf werkt aan wereldwijde vloot robotaxi’s

Het Russische technologieconcern Yandex wil een wereldwijde vloot van robotaxi’s lanceren. De wagens zullen gebruik kunnen maken van de zelfrijdende-autosoftware die het Russische bedrijf ontwikkelde. Dat zegt Dmitry Polishchuk, directeur autonome mobiliteit, aan het persbureau Reuters.

De plannen kunnen volgens hem mogelijk al binnen enkele jaren worden gerealiseerd.

Gigantisch potentieel

Yandex biedt een breed scala aan online diensten aan. Het bedrijf is onder andere actief met platformen voor deelwagens en maaltijdbestellingen. Drie jaar geleden begon Yandex met het testen van de technologie voor zelfrijdende auto’s.

Momenteel is het concern actief in Rusland en Israël, maar het zou in juni dit jaar ook met tests in de Verenigde Staten van start willen gaan. Yandex beschikt over een vloot van 110 zelfrijdende wagens, die gezamenlijk al 3,8 miljoen kilometer autonoom hebben afgelegd.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat de technologie een gigantisch potentieel heeft,’ benadrukt Polishchuk. Hij benadrukt daarbij dat Yandex geen plannen heeft om zelfrijdende auto’s te maken. Wel kan het bedrijf technologie aanbieden die auto’s van partners autonoom kunnen laten functioneren.

Yandex heeft tot nu toe 2,2 miljard roebel (26,5 miljoen euro) uitgegeven aan de ontwikkeling van de technologie. Dat is veel minder dan de miljarden dollars die concurrenten als Alphabet en Apple of een aantal autobedrijven in zelfrijdende toepassingen hebben gedaan.

Internationaal

Het is nog op geen enkele locatie in de wereld toegelaten om passagiers commercieel met een zelfrijdend voertuig te laten reizen. In Israël en een aantal Russische steden is het gebruik van zelfrijdende auto’s echter wel legaal, zolang een begeleider achter het stuur plaats neemt en het proces controleert.

Ook in de Verenigde Staten lopen een aantal experimenten. Naast Israël en Rusland zijn volgens een rapport van KPMG de Verenigde Staten, samen met Nederland en Singapore, het best uitgerust voor de introductie van zelfrijdende mobiliteit.

Polishchuk zegt dat Yandex de technologie op zijn Russische taxivloot wil introduceren, maar benadrukt vooral groeiplannen te zien op de buitenlandse markt. Daarbij verwijst hij vooral naar de Verenigde Staten. ‘De operatie is voor Yandex ook een mogelijkheid om zijn internationale activiteit uit te breiden,’ voert hij aan.

‘De kosten van de technologie zijn de voorbije drie jaar meer dan gehalveerd,’ benadrukt Polishchuk. ‘De robotaxitechnologie is al goedkoper dan een menselijk alternatief. De technologie kan trouwens ook in tal van andere industrieën – zoals het vrachtvervoer, de industriële logistiek en de robotica – worden toegepast.’

Het bedrijf is zelf al begonnen met tests rond autonome robots in de maaltijdbestelling en de e-commerce.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20