Chinese zelfrijdende bestelbusjes gaan aan topsnelheid over de toonbank

Een Chinese start-up die zelfrijdende bestelbusjes maakt, ziet een piek in het aantal bestellingen sinds de uitbraak van het coronavirus covid-19.

De busjes, die worden gemaakt door de start-up Neolix, hebben medische middelen geleverd in de Chinese coronagebieden en zijn er zelfs gebruikt om straten te desinfecteren en eten te transporteren naar hulpverleners.

200 bestellingen

Dat is tenminste wat Neolix-oprichter Yu Enyuan aan persagentschap Bloomberg gezegd heeft. Yu liet ook optekenen dat er intussen meer dan 200 busjes besteld zijn in de laatste twee maanden. In de negen maanden voordien waren dat er slechts 125.

De lokale Chinese overheden geven ook subsidies om busjes te kopen. Dat heeft de verkoop een boost gegeven. Covid-19 heeft ook het effect dat mensen niet meer zo happig zijn op de job van chauffeur.

Pandemie

‘De vraag naar de busjes is sterk gestegen sinds de pandemie. Belangrijker, mensen hun perceptie tegenover autonome busjes heeft een ommeslag van 180 graden gemaakt. Ze beseffen nu dat zulke auto’s dingen kunnen wanneer het te gevaarlijk is voor mensen om die taak uit te voeren.’

Enkele grote namen op de Neolix-klantenlijst zijn e-commercegiganten Alibaba en JD.com. Vooral de oprichter van die eerste, Jack Ma, is zeer enthousiast over autonome wagens, zeker als het over zelfstandig leveren gaat. Het bedrijf investeerde al ettelijke miljarden in de technologie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20