“Russian diamonds aren’t forever”: EU wil de handel in Russische diamant beperken

De EU streeft naar een verbod op Russische diamant. Dat werd bevestigd door Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, voorafgaand aan de G7-top in Japan.

Waarom is dit belangrijk?

De handel in diamanten was tot nu toe altijd ontsnapt aan sancties. België heeft lange tijd aangedrongen op uitsluiting van edelstenen. Met de stad Antwerpen heeft ons land 's werelds grootste diamantcentrum.

In het nieuws: De G7 komt samen in Japan om nieuwe sancties aan te kondigen.

  • Op vrijdag heeft het Verenigd Koninkrijk aangekondigd dat het van plan is een embargo op Russische diamanten in te stellen, los van de G7. In reactie daarop bevestigde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, dat de EU de handel in Russische diamanten zal “beperken”, waarbij hij de woorden van de James Bond-film gebruikte: “Russian diamonds aren’t forever.”
  • De 7 rijkste geïndustrialiseerde landen, evenals de EU, zullen hun sancties verder aanscherpen, met name om lacunes en ontwijking aan te pakken, zelfs als dit betekent dat niet-Russische bedrijven worden gestraft.

De details: Rusland, diamanten en België.

  • De productie van ruwe diamanten levert Rusland jaarlijks miljarden euro’s op. Sinds het begin van de invasie in Oekraïne zijn de importen van Russische diamanten in ons land slechts licht gedaald, maar dat staat los van enige sancties. Het bewijs hiervan is dat juni 2022 en januari 2023 twee aanzienlijke oplevingen kenden, met meer dan 500 miljoen euro aan geïmporteerde ruwe diamanten.
  • Op jaarbasis importeert België ongeveer 2 miljard euro aan ruwe Russische diamanten. Deze diamanten worden bewerkt en verhandeld in Antwerpen, het wereldwijde centrum van de diamantindustrie. In Antwerpen vertegenwoordigen Russische diamanten ongeveer 25 procent van de handel. De totale handel bedraagt ongeveer 40 miljard euro per jaar.

De context: De druk werd te hoog.

  • Het belangrijkste argument van de Antwerpse sector was dat Rusland zijn diamanten gewoon elders zou verkopen in geval van sancties. Dit was ook het argument van premier Alexander De Croo (Open Vld) in februari, bij de presentatie van de 10e reeks sancties van de Europese Unie. “We zijn geen specifieke eindontvanger van Russische diamanten, maar een marktplaats. Bovendien eindigt een groot deel van wat door Antwerpen gaat niet op de Europese markt. De financiering (die ten goede komt aan Rusland, red.) bevindt zich in de detailhandel”, reageerde de premier tijdens een Europese top.
  • Het embargo op Russische diamanten is geen recente kwestie. Al in maart 2022 richtte Volodymyr Zelensky zich tot de Belgische parlementsleden en had hij het over de diamantsector: “In onze strijd tegen deze tirannie die Europa wil verdelen en alles wat ons verbindt”, zijn er “mensen voor wie de Russische diamanten die in Antwerpen worden verkocht belangrijker zijn.”
  • Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat de Belgische parlementsleden het op woensdag unaniem eens werden over een resolutie met betrekking tot edelstenen, waarin ze de EU vragen om het importverbod op te leggen.
  • Binnen Europa dringen met name de Baltische staten al geruime tijd aan op sancties tegen Russische diamanten. De internationale pers, waaronder The Guardian en The New York Times, hebben ook kritiek geuit op ons land vanwege de diamantgerelateerde banden met Rusland. (kg/evb)
Meer