Russische staatszender Russia Today (RT) trekt naar Hof van Justitie van de EU tegen Europese mediaban

De Russische staatszender Russia Today (RT) heeft bij het Hof van Justitie van de Europese Unie een klacht ingediend tegen de Europese Commissie. De omroep werd vorige week door de Commissie uit de Europese ether gehaald omdat het een propagandakanaal van het Kremlin zou zijn.

Europese mediaban

Het Hof van Justitie kondigt RT’s aanklacht aan via zijn Twitter-account: “RT Frankrijk heeft de beslissing en regulering van de Commissie over de restricties tegen Ruslands acties in Oekraïne uitgedaagd voor het Gerecht”, schrijft de rechtbank. Op 1 maart kondigde Europees Commissaris Ursula von der Leyen aan dat de Russische staatsmedia RT en Sputnik voortaan geen licentie meer krijgen om op de Europese netten uitgezonden te worden.

Daarbovenop besloten socialemedia- en techbedrijven om de staatszenders van hun platformen te gooien. Twitter, YouTube, Facebook en TikTok verwijderden de accounts van RT en Sputnik, Microsoft verwijderde de RT-app van zijn appstore en toont geen berichten van RT meer in zijn MSN-nieuwsfeed. Op verschillende zoekmachines zoals Bing en Google wordt de website van RT naar de onderste zoekresultaten verbannen, een digitale vergeetput.

Die mediaban moet de invloed van het Kremlin in Europa beperken. Russia Today en Sputnik zijn namelijk grotendeels in handen van de Russische overheid. Die bepaalt de inhoudelijke lijn van de omroepen. De Commissie vreesde dat die media een slechte invloed zouden hebben op de Europeanen, aangezien de kanalen foute informatie verspreiden over de situatie in Oekraïne.

In Rusland worden media tegenwoordig nog strakker aan de snoer van de overheid gehouden dan voor de oorlog. Rond de berichtgeving over de situatie in Oekraïne bestaan zeer strikte en misleidende richtlijnen, zo wordt over de oorlog in Oekraïne gesproken als een “militaire actie” die als doel heeft om het land te “demilitariseren en te denazificeren”. Wie het toch waagt buiten de lijntjes van de overheid te kleuren, riskeert tot 15 jaar cel.

Ban is “foute stap”

Niet iedereen is het echter eens dat een totale ban de juiste manier is om zoiets aan te pakken. De Europese Federatie voor Journalisten noemde de beslissing alvast een “foute stap”. De maatregel wordt gezien als een inperking van de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Volgens critici van de ban zou het bijvoorbeeld een beter idee zijn om de desinformatie te counteren via factchecking, te wijzen op de inhoudelijke fouten in de berichtgeving van RT en de banden met de Russische overheid duidelijk bloot te leggen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.