“Censuur van Russische propagandawebsites is een fout”

De Europese Federatie voor Journalisten noemt de beslissing van de Europese Commissie om de Russische media RT en Sputnik te censureren een fout. De organisatie vreest vooral dat de beslissing een effect zal hebben op de persvrijheid in Europa.

Ook in eigen land wordt die oproep gedeeld. De Vlaamse Raad voor Journalisten (VVJ) en de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (ABVV) zijn namelijk onderdeel van de EFJ.

Het verbod tegen RT (het voormalige Russia Today) en Sputnik News werd woensdag van kracht. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, gaf afgelopen weekend al aan dat de zenders (en bijhorende websites) uit de ether werden gehaald: “We gaan de mediamachine van het Kremlin uit de EU weren. De staatsgestuurde media RT en Sputnik zullen niet langer leugens kunnen verspreiden die de oorlog van Poetin goedkeuren. We ontwikkelen tools om hun giftige en haatdragende desinformatie uit Europa te bannen.”

Foute zet

“De verkeerde stap”, zo oordeelt EFJ-secretaris-generaal Ricardo Gutierrez. Hij geeft aan dat het beter is om “desinformatie te counteren, door te wijzen op inhoudelijke fouten, het gebrek aan onafhankelijkheid en de loyauteit aan overheidsbelangen”.

Verder vreest de EFJ ook dat de boycot van RT en Sputnik zal leiden tot represailles van Rusland. Als reactie op het uitzendverbod van RT in Duitsland verbood Rusland in eigen land de onafhankelijke Dozhd TV en Ekho Moskvy Radio. Ook het Duitse medium DW werd in Rusland als gevolg van de RT-boycot op non-actief gezet.

Wie bevoegd?

Daarnaast kan er ook de vraag gesteld worden: “Mag Europa dit wel beslissen?” Het toekennen en afnemen van uitzendlicenties is een zaak die vaker op niveau van de lidstaten zelf wordt beslist. In België werd media dan weer geregionaliseerd, waardoor eigenlijk Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) bevoegd is.

Die volgde de Europese boycot, en vroeg aan de Vlaamse mediaregulator VRM om uitzendingen van RT in Vlaanderen te schrappen, en dezelfde vraag door te spelen aan de mediaregulator van de Franse Gemeenschap.

(mah)

Meer