Russen mogen zich uitspreken over grondwetswijzigingen Poetin

De Russische president Poetin stemt in met een nationale stemming over de grondwetswijzigingen die hij binnenkort wil doorvoeren. Op 22 april mogen de Russen zich uitspreken over de kwestie, meldt het Russische persbureau Infrax.

Half januari nam de volledige Russische regering, onder leiding van premier Dmitri Medvedev, plotseling ontslag tijdens de ‘State of the Union’. Dat was nodig om de verregaande grondwetshervormingen van de Russische president mogelijk te maken. Ondertussen is er met de weinig bekende Mikhail Mishustin al een nieuwe premier aan de macht.

De aanpassingen houden een verschuiving van de macht in. Niet langer de zittende president, maar wel de premier en het parlement krijgen meer bevoegdheden. Zo zal de premier binnenkort de macht krijgen om ministers aan te duiden én te ontslaan. Het door Poetin gedomineerde parlement stemde ondertussen al in met het de aanpassingen.

Van president naar premier

Alles draait rond de macht van Vladimir Poetin. Hij leidt het land al 20 jaar en is momenteel bezig aan zijn tweede opeenvolgende termijn als president. Drie mag niet, dus Poetin zal in 2024 naar alle waarschijnlijkheid opnieuw premier worden. Die strategie haalde hij in 2008 ook al eens uit de kast. Toen hield Dmitri Medvedev de stoel van de president tijdelijk warm.

Het is opmerkelijk dat Poetin toelating geeft voor de stemming. Eerder liet de Russische president nog verstaan dat het ‘onnodig’ is om een officieel referendum te organiseren over de veranderingen’ Maar tegelijk zei hij dat de Russen zich wel nog mochten uitspreken over zijn voorstel. Het is echter onduidelijk of de uitslag nog iets zal betekenen voor de hervormingen.

Poetin en zijn werkgroep bespreken de amendementen voor de grondwetshervormingen. – Isopix
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20