Russische regering neemt ontslag om Poetin meer macht te geven

De Russische regering neemt ontslag. Dat heeft premier Dmitri Medvedev bekendgemaakt nadat president Vladimir Poetin in zijn ‘State of the Union’ verregaande grondwetshervormingen aankondigde.

Medvedev heeft het ontslag van de volledige regering aangekondigd omdat dit nodig zou zijn om de hervormingen van Poetin door te voeren. ‘In deze context is het duidelijk dat de regering de president de mogelijkheden moet geven om alle beslissingen te maken’, zei Medvedev op de Russische staatstelevisie, met Poetin aan zijn zijde.

De Russische president heeft het ontslag meteen aanvaard. De premier wordt wel niet helemaal opzij geschoven: hij wordt vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. Het Kremlin heeft ook al een nieuwe premier voorgesteld: de weinig bekende Mikhail Mishustin, hoofd van de federale belastingdienst in Rusland.

Poetin premier na 2024?

In zijn ‘State of the Union’ had Poetin al een referendum aangekondigd voor een grondwetshervorming die de macht van het presidentschap naar het parlement en de premier zou verschuiven.

Poetin mag na zijn huidige termijn namelijk geen president meer zijn. In Rusland is het verboden om drie opeenvolgende termijnen op te nemen. Poetin is al aan zijn tweede opeenvolgende termijn toe, het vierde in totaal.

Door de aanpassingen zou het mogelijk zijn voor Poetin om in 2024, waneer hij president af is, weer premier te worden, met meer macht en bevoegdheden dan nu het geval is.

Volgens het huidige voorstel zou de premier de macht krijgen om ministers aan te duiden. Die moeten vervolgens wel nog het fiat van het parlement krijgen. ‘De president zou verplicht zijn om hen te benoemen’, klinkt het bij Poetin. ‘Het zou niet toegestaan zijn om de kandidaten die goedgekeurd zijn door het parlement, af te keuren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20