Rusland voert steeds meer graan naar het buitenland uit. Dat staat in een rapport van het persbureau Bloomberg. De tijden dat het land nog afhankelijk was van invoer, zijn lang vervlogen.
Vandaag vertegenwoordigt het land één vijfde van de wereldwijde verkoop. Sinds het begin van de eeuw heeft Rusland zijn aandeel op de wereldwijde graanmarkt verviervoudigd. Het rapport voert aan dat het land die dominantie nog steeds verder uitbreidt.
Vruchtbaar
Rusland profiteert volop van zijn vruchtbare landbouwgronden, waardoor het mogelijk is geworden om grote oogsten tegen aantrekkelijke prijzen op de markt te brengen. Het land verkoopt zijn voorraden inmiddels in meer dan honderd landen en breidt die lijst nog steeds verder uit.
Recentelijk hebben Russische producenten nieuwe leveringscontracten kunnen tekenen in Algerije. Door bepaalde kwaliteitsvereisten had Russisch graan het tot nu toe moeilijk om de Algerijnse markt te betreden. De Algerijnse contracten volgen op een soortgelijk stap vorig jaar vanuit Saoedi-Arabië, een andere markt die lange tijd voor Rusland moeilijk toegankelijk bleef.
Franse graanexport
Bloomberg merkt daarbij op dat de Russische contracten in Algerije een zware slag kunnen betekenen voor de Franse landbouw. Algerije is voor de Franse graanexport immers de belangrijkste afzetmarkt. Geraamd wordt dat de uitvoer van Frans graan naar gebieden buiten de Europese Unie dit jaar een halvering zal kennen.
James Bolesworth, directeur van consulent CRM AgriCommodities, betoogt dat zowel de productie als de export van Russisch graan een sterke groei kennen. Slechts één keer in de geschiedenis kon Rusland een grotere graanoogst melden dan dit jaar.
Sovjet-tijdperk
De export van Russisch graan zou dit jaar volgens de analisten een niveau van 37,5 miljoen ton bereiken. Daarmee bevestigt Rusland zijn positie als grootste graanexporteur van de wereld. Er wordt later dit jaar wel grotere concurrentie verwacht van Canada en Australië.
‘Rusland heeft zwaar geïnvesteerd om zijn aandeel op de wereldwijde graanmarkt te vergroten,’ zegt Bolesworth. Door zijn goedkope voorraden heeft Rusland het voorbije decennium ook in de export van graan naar de Europese Unie marktaandeel van de Verenigde Staten kunnen inpikken.
Andere belangrijke afzetmarkten zijn Egypte en de Filipijnen. De voorbije jaren kende ook de export naar landen zoals Brazilië, Turkije, Tanzania en Vietnam een sterke groei.
‘De Russische graanboeren hebben sinds de collectieve landbouw uit het Sovjet-tijdperk een lange weg afgelegd,’ benadrukt Bloomberg. ‘De vruchtbare Russische landbouwgronden hebben na de privatisering belangrijke inkomens gecreëerd.’
‘Dat bood mogelijkheden om te investeren in de aankoop van kunstmest en efficiënte apparatuur, waardoor de productie verder kon worden gestimuleerd. Tevens konden middelen worden aangewend voor de uitbouw van betere opslagmogelijkheden. Daardoor kunnen de Russische graanproducenten hun voorraden ook langer bewaren tot ogenblikken waarop ze het product tegen optimale marktprijzen kunnen verkopen.’