Rusland speelt met idee om alle export in roebels te laten betalen

Binnenkort kan Rusland al zijn export voortaan in roebels laten betalen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov speelde alvast met dat idee tijdens een persconferentie woensdag. Rusland heeft al van het Westen geëist om alle gasleveringen voortaan in roebels te betalen, als vergelding voor de internationale sancties.

De internationale sancties van het Westen hebben Rusland in de grootste economische crisis geworpen sinds de val van het communisme in 1991. Als vergelding voor de verpletterende economische maatregelen, eist Poetin dat alle gasexporten naar Europa voortaan in roebels moeten betaald worden, in plaats van dollars of euro’s.

De beslissing veroorzaakt paniek bij de Europese staten die het meest energie-afhankelijk zijn van Rusland. Dinsdag gaf Duits minister van Financiën Christian Lindner zijn energiebedrijven het advies om absoluut niet toe te geven aan de Russische eisen. Een dag later laste het land alvast de eerste fase van zijn noodgaswet toe, om zich op een stopzetting van alle Russische gasleveringen voor te bereiden. Vorig jaar kwam zo’n 55 procent van alle gasleveringen in Duitsland uit Rusland.

Alle export in roebels

Het Kremlin speelt nu met het idee om die maatregel door te trekken, en voortaan ook voor de betaling van consumentengoederen en grondstoffen zoals olie en steenkool enkel roebels te aanvaarden. “Dat is een idee waar zeker en vast aan gewerkt moet worden”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov woensdag. Volgens Peskov is de rol van de dollar als internationale valuta uitgespeeld. Om Ruslands grootste exportproducten voortaan in roebels te verhandelen is volgens Peskov “in ons belang en in het belang van onze partners.”

Door de export voortaan in roebels te laten betalen, wil Rusland zijn economie meer leven inblazen. De roebel kende na de eerste sancties een enorme tuimeling, door deze maatregel zou de munt terug in waarde moeten stijgen. Ook zet het de westerse landen zo een hak en bouwt het het internationale vertrouwen in de dollar en euro af. Peskov liet echter weten dat de maatregel niet per direct wordt ingevoerd omdat “betalingen en leveringen een tijdrovend proces zijn.” Daarom zal de betaling van dollars en euro’s geleidelijk aan vervangen worden door roebels, zo zegt de woordvoerder.

“Vertrouwen in dollar smelt als sneeuw voor de zon”

Vanuit Rusland klonk al vaker de waarschuwing dat het Westen een gevaarlijk spel speelt met de verregaande internationale sancties tegen Rusland. Volgens Moskou betekenen de sancties een economische oorlogsverklaring. En hoewel het land in feite een economische dwerg is, oefent Rusland een enorme impact uit op de wereldeconomie door de grote hoeveelheid grondstoffen die het land rijk is.

Vooral over de bevriezing van alle Russische activa op westerse bankrekeningen zal volgens het Kremlin als een boemerang in het gezicht van de VS, het VK en Europa vliegen. Zo zijn niet alleen de consumenten- en energieprijzen hallucinant de hoogte ingegaan, maar zou ook het internationale vertrouwen in de dollar en euro geërodeerd zijn.

“De wereld is aan het ontwaken: het vertrouwen in de reservevaluta smelt als sneeuw voor de zon”, zei voormalig Russisch president Dmitri Medvedev. “Het tijdperk van de regionale valuta komt eraan”, voegde hij eraan toe volgens Reuters.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20