Duitsland bereidt zich voor op mogelijke stopzetting van Russische gastoevoer en opent weg naar rantsoeneringen

Berlijn heeft de eerste fase van zijn noodgaswet in werking gesteld om acute tekorten aan te pakken. Duitsland vreest dat Rusland de kleppen zal dichtdraaien, nadat verschillende Europese hoofdsteden weigeren om Russisch gas in roebels te betalen.

Er is een krachtmeting aan de gang over Russisch olie en gas. Vorige week kondigde Vladimir Poetin als reactie op de sancties aan dat “vijandige landen” voortaan voor Russische fossiele brandstoffen in roebels zouden moeten betalen. Dit is een manier om de waardevermindering van de Russische munt te stoppen.

“Contractbreuk”, antwoordden Duitsland en Italië. De contracten die met de Russische energiereuzen zijn gesloten, spreken immers over betalingen in dollars en euro’s. De Duitse minister van Financiën Christian Lindner herhaalde deze week dat zijn land “tegen elke vorm van chantage is” en dat “als Poetin niet bereid is om [betalingen in dollars of euro’s] te aanvaarden, hij vrij is om over de gevolgen na te denken”.

Maandag verwierpen de G7-landen unaniem de richtlijn van president Vladimir Poetin om in roebels te betalen. Maar Russische functionarissen antwoordden dinsdag dat Moskou er niet aan denkt om “gratis gas” aan Europa te leveren.

Rantsoenering

Woensdag bereidt Berlijn zich voor op het ergste, aldus de Financial Times. Minister van Economie Robert Habeck heeft het zogeheten energienoodplan in werking gesteld. Een crisisteam bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken, de regelgevende instantie en de particuliere sector zal toezicht houden op de invoer en opslag van gas.

Als de voorraden opraken, geeft de regering zichzelf de autoriteit om het gas af te sluiten voor delen van de Duitse industrie en zal zij huishoudens een voorkeursbehandeling geven.

Tot nu toe hebben Duitse regeringsteams niets verdachts opgemerkt. Poetin van zijn kant heeft de centrale bank van zijn land en Gazprom gevraagd een mechanisme te vinden om de valuta voor gasbetalingen om te schakelen. Zij moeten donderdag verslag uitbrengen en de uiterste termijn voor dollar- en eurobetalingen is eind van de maand.

Elke dag betaalt Europa het equivalent van 800 miljoen euro voor Russisch gas en olie, broodnodig financieel manna voor Moskou. Anderzijds bereidt Europa zich voor om zijn gasvoorraden tegen september tot 90 procent op te vullen om de komende winter het hoofd te kunnen bieden. In Duitsland zijn de gasopslaginstallaties momenteel voor 26,5 procent gevuld.

(evb)

Meer