Zoveelste flater voor Russische ruimtevaart: reddingsmissie naar ISS uitgesteld

Het Russische ruimteagentschap Roscosmos liet maandag weten dat de lancering van een reddingsmissie naar het Internationale Ruimtestation (ISS) zal worden uitgesteld naar maart.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, zijn er steeds minder raakvlakken tussen het Westen en het Kremlin. Maar op één plaats werken ‘s werelds supermachten wel nog samen: de ruimtevaart, meer bepaald het ISS. Maar nu begint duidelijk te worden dat Rusland misschien toch niet de meest betrouwbare partner is.

In het nieuws: Rusland was van plan een ruimtecapsule naar het ISS te sturen. Die moest binnen enkele maanden drie ruimtevaarders naar huis brengen. Maar nieuwe problemen gooien roet in het eten.

  • De vorige capsule die hen moest vervoeren verloor eind 2022 al zijn koelvloeistof, waardoor die onbruikbaar is geworden. Daardoor moeten de drie, twee Russen en een Amerikaan, zes maanden langer dan voorzien aan boord van het ISS blijven.
  • Rusland beweerde toen dat een micrometeoroïde de capsule wellicht had beschadigd. Maar een onbemand bevoorradingsvoertuig, dat vorige week naar het ISS werd gestuurd, verloor nu ook al zijn koelvloeistof. Daardoor lijkt de kans steeds groter dat er problemen zijn met het ontwerp van de Russische capsules.
  • Daardoor wordt de lancering van een derde capsule, die de astronauten terug naar de aarde moet brengen, uitgesteld naar maart. 
  • Roscosmos liet in een verklaring alvast weten dat de astro- en kosmonauten aan boord van het ISS niet in gevaar zijn. Eerder liet het al weten dat de drie ruimtevaarders nu een half jaar langer aan boord van het ruimtestation moeten verblijven. Dat was hoe dan ook al het geval, zelfs als de reddingscapsule in februari gelanceerd zou worden.

Steeds meer problemen

Opvallend: Door het voorval begint Rusland een steeds minder aantrekkelijke partner te worden om mee samen te werken in de ruimte. De voorbije jaren zijn bovendien nog een aantal andere zaken gebeurd, die de samenwerking bemoeilijken.

  • In oktober vorig jaar moest het ISS bijvoorbeeld een manoeuvre uitvoeren om Russisch ruimteafval te ontwijken. Dat was afkomstig van de Kosmos 1408, een satelliet die in 2021 opzettelijk werd opgeblazen tijdens een Russische wapentest.
  • Kort na die test moesten de ruimtevaarders aan boord van het ISS al meermaals schuilen in een ruimtecapsule die aan het station gekoppeld was. Onder hen waren opvallend genoeg ook Russische kosmonauten. Ook een Chinese satelliet werd bijna geraakt door het afval.
  • Het is voor het Westen hoe dan ook minder evident om met Rusland samen te werken. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, gebruikt het zo goed als geen Russische raketten meer. Daardoor moesten meerdere missies, waaronder ook Europese, worden uitgesteld, tot alternatieve lanceringsmogelijkheden konden worden gevonden.

(ns)

Meer