Rusland opent dan toch humanitaire corridors… richting Rusland en Wit-Rusland

Na dagen beloftes en het niet-nakomen ervan, opent Rusland nu dan toch vluchtroutes voor de inwoners van Kiev, Marioepol, Charkov en Sumy. Vanaf 10 uur deze ochtend werd een staakt-het-vuren afgekondigd, waarna inwoners de steden veilig konden verlaten. De vluchtroutes leiden echter naar Rusland en Wit-Rusland…

Om de burgers veilig te evacueren, stellen de betrokken partijen veilige vluchtroutes voor. Rusland gaf zes mogelijke corridors aan:

  • Van Kiev naar Gomel, net over de grens in Wit-Rusland
  • Van Marioepol naar Zaporizja, in het zuidoosten van Oekraïne
  • Van Marioepol naar Rostov-aan-de-Don in het zuiden van Rusland
  • Van Charkov naar Belgorod, in Rusland
  • Van Sumy naar Belgorod
  • Van Sumy naar Poltava, in het centrumoosten van Oekraïne

Cynisch en belachelijk

Dat de helft van de routes naar Rusland leidden en één andere naar Wit-Rusland, is volgens de Oekraïense vicepremier Irina Varestsjoek onaanvaardbaar. Op Twitter noemt ze de actie “cynisch” en “belachelijk”. Oekraïne weigert het voorstel dan ook.

De hernieuwde poging om burgers te evacueren kwam er na een bijna twee uur durend telefoongesprek tussen de Russische dictator Vladimir Poetin en de Franse president Emmanuel Macron. Eerder dit weekend vielen al twee evacuatiepogingen in het water, omdat de Russen het staakt-het-vuren niet respecteerden, en van de situatie profiteerden om verder op te rukken.

Ook deze poging lijkt nu, door de Russische twist, op niets uit te draaien. “Ik hoop dat de Franse president Emmanuel Macron weet dat zijn naam en zijn eerlijke poging om te helpen, wordt misbruikt en gemanipuleerd door Rusland”, zei Verestsjoek.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20