Poetin weet dat hij een “ernstige vergissing” maakte bij invasie van Oekraïne, meent voormalige NAVO-topman

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft waarschijnlijk spijt over de invasie van Oekraïne, maar zal dat nooit toegeven. Dat is althans wat James Stavridis, opperbevelhebber van de NAVO van 2009 tot 2013, beweert.

Tijdens een interview bij de radioshow The Cats Roundtable van WABC New York zei Stavridis dat Poetin zijn leugen dat Oekraïne wordt bestuurd door nazi’s zal blijven voortzetten, maar dat hij diep vanbinnen goed genoeg weet dat zijn invasie van Oekraïne een vergissing was. 

“Ik denk dat tijdens de donkere, stille uurtjes in de ochtend wanneer hij wakker wordt, hij doorheeft dat hij een fout maakte. Hij zal dat publiekelijk nooit toegeven. Nooit”, klinkt het.

Poetin zou volgens Stavridis spijt hebben, omdat Rusland de oorlog traag maar zeker aan het verliezen is. Oorspronkelijk dacht het Russische leger dat het de Oekraïense hoofdstad Kiev binnen enkele weken zou kunnen veroveren, maar intussen, zes maanden na de aanvang van de oorlog, heeft het nog maar bitter weinig vooruitgang geboekt.

Weldra onderhandelingen?

Volgens Stavridis is het Russische leger nu “door de capaciteit heen aan het branden” in Oekraïne, waardoor het land binnen enkele maanden in de problemen zal komen. “Ik denk dat hij binnen zes maanden in zeer grote problemen terecht zal komen”, zei de voormalige NAVO-topman. Daarna denkt hij dat de onderhandelingen voor het einde van de oorlog kunnen beginnen.

Rusland lijkt nu al zwaar in de problemen te komen in Oekraïne. Op maandag werd nog bekendgemaakt dat maar liefst 25.000 soldaten rond Kherson mogelijk vast zouden komen te zitten, nadat de legertop hen verliet. In andere delen van Oekraïne lijkt het Russische offensief ook te stagneren: het heeft bijvoorbeeld nog altijd niet de hele Donbasregio in handen, ondanks het feit dat het daar de facto al een groot stuk grondgebied in handen had.

Oekraïne slaat terug

Intussen slaat Oekraïne terug. Met de beruchte HIMARS-raketsystemen die het van de VS ontving, richt het Oekraïense leger een ware ravage aan op de Russische voorraadketens. Ook kon het vorige week voor het eerst (vermoedelijk) een aanval uitvoeren op de Krim, het Oekraïense schiereiland dat sinds 2014 door Rusland wordt bezet. 

Intussen zouden volgens Stavridis al zo’n 70.000 Russische soldaten gewond of gesneuveld zijn, een cijfer dat volgens het Amerikaanse Pentagon zelfs hoger kan zitten. Het land lijkt ook steeds wanhopiger op zoek naar wapentuig, nadat het al honderden tanks, tientallen vliegtuigen en helikopters en nog veel meer verloren zou zijn door Oekraïense aanvallen. Ook trekt het troepen terug uit andere conflictgebieden zoals Syrië en Georgië om te strijden in Oekraïne.

Economische sancties doen pijn

Intussen beginnen de westerse sancties ook te bijten: de Russische productie van gas heeft nog nooit zo laag gestaan, en door de verminderde export naar Europa moet het dat bovendien scherp afgeprijsd aanbieden aan landen als China en India. 

Ook zou de Russische economie een ferme klap hebben geïncasseerd: tijdens het tweede kwartaal van 2022 verloor het land vier jaar aan groei. Dat is echter nog altijd minder dan analisten aanvankelijk hadden verwacht. Toch stevent het land af op een diepe recessie die tot minstens 2023 kan duren.

Meer