“Georgië moet terug bij Rusland horen” en “Kazachstan pleegt een genocide op Russen”: vreemde theorieën verschijnen op sociale media-account van Russische ex-president

Maandagnacht verscheen een bijzonder bericht op de VKontakte-pagina van Dmitri Medvedev, de voormalige premier en president van Rusland en nu vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. In het bericht wordt gesproken over het herstellen van de Russische grenzen, waarbij dieper wordt ingegaan op de buurlanden van Rusland.

Het bericht stond maar 10 minuten online op VKontakte, het op één na grootste sociale netwerk van Europa; lang genoeg voor journaliste Ksenia Sobchak om screenshots te nemen. In het bericht staat “Na de bevrijding van Kiev en de andere gebieden van Rusland op de groepen van nationalisten, wordt Rusland weer herenigd. We gaan verder op een nieuwe kruistocht om de grenzen van ons Moederland te herstellen”.

In het bericht wordt ook een dreiging geuit naar de voormalige Sovjetstaten waar Rusland aan grenst. “Noord- en Zuid-Ossetië, Abchazië en Georgië kunnen alleen worden verenigd als onderdeel van Rusland”, staat geschreven. Ook Kazachstan wordt genoemd: dit zou een “kunstmatige staat” zijn, en de plaatselijke autoriteiten zouden verschillende etnische groeperingen verhuizen, wat als “Russische genocide” wordt gezien. “We gaan hier niet blind voor zijn”, sluit het bericht af.

Of het bericht echt door Medvedev of zijn team werd geschreven valt te betwijfelen. Sobchak zelf trok dit al in twijfel, en een medewerker van Medvedev gaf hetzelfde aan. “Medvedevs laatste bericht op VKontakte ging over de marine – en wie gisteren zijn pagina heeft gehackt en een ander bericht heeft gepubliceerd, zal worden aangepakt door de administratie van het sociale netwerk en de verantwoordelijken”, vertelde zijn medewerker aan het Russische persagentschap Ria Novosti.

Het is ook niet de eerste keer dat het account van een vooraanstaande Russische politicus wordt gehackt om berichten te publiceren. Op 12 juni overkwam hetzelfde Sergei Kiriyenko, de vicekabinetschef van de Presidentiële Administratie van Poetin. Op de website van de krant Izvestia verscheen een artikel van Kiriyenko’s hand, waarin zaken stonden als “Rusland wil de Donbas herbouwen nadat het vernield werd door de Nazi’s”. Hiervoor zou Rusland biljoenen roebels vrijmaken, wat zelfs tijdelijk ten koste zou gaan van de levensstandaard in het land.

Ook dit artikel werd na enkele minuten offline gehaald. Izvestia gaf aan dat de website gehackt was: “Een groep aanvallers probeerde werkaccounts van medewerkers van Izvestia buit te maken en plaatste materiaal waarmee onze journalisten niets te maken hebben. Een deel daarvan is gepubliceerd, maar onze medewerkers hebben de getroffen accounts snel gevonden en de artikels offline gehaald”, schreef de krant op haar Telegramaccount.

(as)

Meer