Rusland heeft een nieuwe intercontinentale ballistische raket getest. Op die Sarmat-raket kunnen tien kernkoppen gemonteerd worden. Dat moet volgens Poetin de vijanden van Rusland “twee keer doen nadenken”.
Nucleair spierballengerol vanuit het Kremlin: woensdag heeft Rusland een succesvolle test uitgevoerd met een Sarmat-raket. Zo’n intercontinentale ballistische raket (ICBM) kan tot 10 kernkoppen met zich meedragen en heeft tijdens de test een afstand van zo’n 6.000 kilometer afgelegd. Daarbovenop zou de raket volgens Poetin in staat zijn “alle moderne anti-raket verdedigingsmiddelen te kunnen omzeilen.”
Op televisie sprak Poetin met gevleugelde woorden over de capaciteiten van de raket: “Dit unieke wapen zal het gevechtspotentieel van onze strijdkrachten versterken, de veiligheid van Rusland tegen externe bedreigingen garanderen, en zij die – in het heetst van een agressieve retoriek – ons land proberen te bedreigen, twee keer doen nadenken.”
Verwachte test, gevoelige timing
Rusland werkt al jaren aan de Sarmat-raket. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, liet ook weten door Rusland van de test op de hoogte te zijn gebracht. Daarom zeggen de Amerikaanse inlichtingendiensten zich niet bedreigd te voelen door de Sarmat-test.
Toch ligt de timing op een uiterst gevoelig geopolitiek moment, bijna twee maanden na de Russische invasie in Oekraïne. Toen het Russische leger aan de oorlog in Oekraïne begon, waarschuwde Poetin de westerse landen al dat elke poging tot een rechtstreekse interventie zou leiden tot “gevolgen die we nog nooit in de geschiedenis hebben gezien.”
Die dreigende taal deed onmiddellijk het schrikbeeld van een kernoorlog oprijzen. Toen Poetin enkele dagen na de invasie zijn leger het bevel gaf het nucleaire arsenaal van Rusland in paraatheid te brengen, zat die schrik er al helemaal in.
Symboliek
Aan het persagentschap Reuters laat Jack Watling van de RUSI-denktank weten dat er vooral veel symboliek aan de timing van de test kleeft. Zo vindt de rakettest op slechts drie weken van de jaarlijkse Dag van de Overwinning plaats. Op die dag wordt in Rusland een grote militaire parade georganiseerd waar het Russische leger met zijn nieuwste aanwinsten pronkt.
“De timing van de test getuigt dat de Russen in de aanloop van de Dag van de Overwinning een technologische prestatie willen laten zien, zeker in een periode waarin hun arsenaal niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd”, zegt Watling.
De oorlog in Oekraïne heeft de Russische militaire reputatie weinig goed gedaan. Het Russische leger is op het gebied van wapen- en mankracht veel sterker dan de Oekraïense troepen, maar slaagde er nauwelijks in om belangrijke steden in te nemen. Dat zette de Russische legerleiding ertoe aan om zijn strategie te herzien en zich enkel nog op de Donbass-regio in het oosten van Oekraïne en de havenstad Marioepol te focussen.
(mah)