De Russische munitie is op, zoveel is duidelijk. Hoewel het steeds minder tanks, pantservoertuigen of artilleriestukken heeft om kogels of granaten te moeten voorzien, kampt het Russisch leger met een schrijnend tekort. De situatie is zo dramatisch dat het nu zelfs moet aankloppen bij Tadzjikistan; nota bene een van de armste landen van Azië, zo niet in de wereld.
Eerder al sloot Rusland een deal met Noord-Korea voor de levering van miljoenen raketten en artilleriegranaten; een teken dat de westerse sancties en exportcontroles wel degelijk werken. Die munitie lijkt ook echt niet de doorslag te gaan betekenen in het Oekraïne-conflict: de 152 mm-granaten en Katjoesja-raketten behoren tot de echte basis van een munitieopslag. Geen enkel component ervan is hoogtechnologisch, terwijl het net de slimme, geleide raketten zijn waar Rusland een schrijnend gebrek aan heeft.
Vlindermijnen en motoren
Ook de aankoop van extra munitie bij Tadzjikistan, een land dat met een bbp van 7,1 miljard dollar op plaats 145 van de 190 rijkste landen staat, lijkt geen soelaas te bieden. Volgens Oekraïense kranten, onder meer The Kyiv Independent, vraagt Rusland om 220 mm-raketten voor Uragan-raketsystemen (waarmee in een keer 312 PFM-1 ‘vlindermijnen’ kunnen worden gedropt) en granaten voor de Pion-artilleriegeschut.
Verder zou het ook om wisselstukken hebben gevraagd, meer bepaald om UTD-20/3-motoren die gebruikt worden in de BMP-1 en BMP-2-infanteriegevechtsvoertuigen. Hoewel het Tadzjiekse leger zelf maar over acht BMP-1’s en 15 BMP-2’s beschikt, liggen er nog heel wat wisselstukken opgeslaan in legerdepots in het land.
Ook manschappen
Rusland heeft echter niet alleen een tekort aan munitie; ook extra manschappen zou het wel kunnen gebruiken in de strijd. Om de Russische bevolking niet te veel tegen de borst te stoten, kijkt het Kremlin dan ook naar vazalstaten en bondgenoten die troepen kunnen leveren. Volgens geruchten, verspreid door de Russische militair expert Igor Korotsjenko, zou Noord-Korea bereid zijn 100.000 soldaten te leveren aan het conflict. Voorlopig werden nog geen Noord-Koreanen gesignaleerd aan het front, dus dit lijkt alvast geen bewandelde piste te zijn.
Ook voor extra troepen kijkt Rusland dus richting Tadzjikistan, maar ook buurland Kyrgyzstan komt in aanmerking. In een chatgroep van de militaire school van Bishkek zouden enkele kadetten contractaanbiedingen krijgen van Rusland of privélegers. Ook in chatgroepen van veteranen of medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden dergelijke berichten worden gedeeld.
(bg)