Energie-expert Moniek de Jong: “Pijnlijk dat we Russisch gas blijven importeren”

België importeerde vorig jaar 4,3 miljoen kubieke meter vloeibaar aardgas uit Rusland, blijkt uit cijfers van ICIS. Energie-expert Moniek de Jong sprak erover met Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Moniek de Jong.


Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne meer dan een jaar geleden begon, proberen Europese landen af te stappen van Russisch aardgas. De EU importeerde voor de oorlog zowat de helft van al zijn aardgas uit het land. Maar hoewel de toestroom via pijpleidingen fors is gedaald, blijft het goedje via zee aangevoerd worden.

De essentie: Europa importeerde vorig jaar een aanzienlijke hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) omdat de angst bestond dat de Europese voorraden uitgeput zouden raken, zegt de Jong.

  • “We hebben veel minder aardgas van Rusland gekregen via die pijpleidingen, de Nord Stream pijpleiding, maar ook de Yamalpijpleiding die via Wit-Rusland naar Europa gaat”, zegt ze. Omdat de angst voor een tekort groot was, moest Europa alternatieven beginnen te zoeken.
  • Er werd onder andere meer LNG geïmporteerd uit de VS, Qatar en een reeks andere landen. Maar ook uit Rusland bleef het goedje via zee binnenkomen, onder andere naar de haven van Zeebrugge. Vanuit het perspectief dat er tekorten zouden kunnen ontstaan, is dat een logische beslissing, zegt de Jong.
  • “Het is natuurlijk wel wat pijnlijk dat we Russisch gas blijven importeren.” Europa wil immers zo snel mogelijk energie-onafhankelijk worden van het Kremlin. Dat de Russische oorlogskas gespijsd wordt door LNG te importeren, wil Europa ook vermijden.

Geen embargo zoals bij olie

Opvallend: Er zijn voorlopig nog altijd geen concrete plannen om de import van Russische LNG af te bouwen.

  • “Het blijft natuurlijk geen goede publiciteit dat je geld verdient aan dat Russische gas.” De Jong pleit er dan ook voor om een oplossing te zoeken, zodat de import op lange termijn kan worden afgebouwd.
  • De import van olie uit Rusland is bijvoorbeeld wel aan banden gelegd. Zo is er een westers prijsplafond op de import en heeft de EU zelfs een embargo op olie en olieproducten zoals diesel ingevoerd.
  • De aanvoer via pijpleidingen is dan weer langs Russische kant afgebouwd. Later werd de Nord Stream-pijpleiding opgeblazen, maar wie daar verantwoordelijk voor is, is nog altijd niet duidelijk.

(ns)

Meer