België importeerde in 2022 bijna dubbel zoveel Russische LNG als het jaar ervoor. Hoe komt dat?

Met bijdragen van Vanille Dujardin.

Volgens gegevens die gepubliceerd werden door databedrijf ICIS importeerde België vorig jaar 4,3 miljoen kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit Rusland. Dat is een stijging van 70 procent tegenover het jaar 2021.

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan een jaar nadat Rusland buurland Oekraïne binnenviel, is het Europese energielandschap op onherkenbare wijze veranderd. De toevoer van Russisch aardgas via pijpleidingen is grotendeels stopgezet en ook de import van olie is aan banden gelegd. Maar de import is niet volledig stopgezet. De hoeveelheid Russisch aardgas die via zee naar ons continent wordt verscheept, is zelfs aanzienlijk toegenomen.

In het nieuws: De schatting van ICIS houdt geen rekening met zogenaamde “transshipments”, LNG-ladingen die een tussenstop maken in België om vervolgens naar een ander land te worden verscheept.

  • Wat wel in de cijfers wordt opgenomen, is het LNG dat verbruikt en opgeslagen wordt in België, alsook de hoeveelheid hervergast LNG dat naar buurlanden wordt geëxporteerd, vertelt een woordvoerster van de FOD Economie aan Business AM.
  • Ons land fungeert daarbij deels als doorvoerland. De
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20