Rusland houdt kort Oekraïense diplomaat vast

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft in Sint-Petersburg kort een Oekraïense diplomaat aangehouden, aldus het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Dat meldt persagentschap Reuters.

De FSB zou de Oekraïense diplomaat Oleksandr Sosoniuk in hechtenis hebben genomen toen hij tijdens een ontmoeting met een Russische burger probeerde geheime informatie uit Russische wetshandhavingsdatabanken te verkrijgen. Dat schrijft het Russische persbureau Interfax.

Pro-Moskou-separatisten

‘Deze activiteit is onverenigbaar met de status van diplomatiek medewerker en is vijandig tegenover de Russische Federatie. De buitenlandse diplomaat zal worden aangepakt in overeenstemming met het internationaal recht’, reageert de FSB.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei aan Reuters dat Sosoniuk enkele uren werd vastgehouden, maar nu terug was op de ambassade van het land in Sint-Petersburg.

Spanningen tussen Moskou en Kiev lopen op. De laatste weken vindt heel wat Russische militaire activiteit plaats in de buurt van Oost-Oekraïne. Daar verzamelen Oekraïense pro-Moskou-separatisten, die in botsing komen met het Oekraïense leger.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy heeft vrijdag aangedrongen op vredesonderhandelingen.

Joe Biden

Deze week belde Amerikaans president Joe Biden nog met zijn Russische tegenhanger Vladimir Putin om de spanning tussen Rusland en Oekraïne te bespreken. Biden zou er bij Poetin op aangedrongen hebben om snel een topoverleg te houden over het escalerend conflict aan de Russisch-Oekraïense grens.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20