Rusland wil nieuwe gaspijpleiding naar China


Key takeaways

  • Rusland plant een nieuwe aardgaspijpleiding naar China door Kazachstan met een geschatte capaciteit van 35 miljard kubieke meter per jaar.
  • Hoewel aardgas slechts 2,8 procent van de totale energiemix van China uitmaakt, groeit de vraag naar aardgas in het land door de vraag naar stadsverwarming, industriële expansie en een landelijk initiatief om dieseltrucks te vervangen door LNG.
  • De nieuwe pijpleiding zou cruciaal zijn voor Rusland om de banden met Peking aan te halen, maar het is onwaarschijnlijk dat China alleen afhankelijk zal worden van Russisch gas vanwege zijn strategische langetermijnspel op de wereldwijde energiemarkt.

Rusland plant een nieuwe aardgaspijpleiding naar China door Kazachstan, met een geschatte capaciteit van 35 miljard kubieke meter (bcm) per jaar. Deze aankondiging van vicepremier Alexander Novak benadrukt de toenemende afhankelijkheid van Moskou van Peking als belangrijke energieklant. Alleen al dit jaar heeft Rusland 40 miljard kubieke meter gas aan China geleverd, waarmee het zijn positie als belangrijkste energiepartner van het Kremlin verstevigt in de nasleep van de gespannen relaties met Europa.

Hoewel aardgas slechts 2,8 procent van de totale energiemix van China uitmaakt, wint het aan populariteit in het land. Het Chinese binnenlandse verbruik steeg in de eerste acht maanden van dit jaar met 8,8 procent tot 283 bcm. Deze groei wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de vraag naar stadsverwarming, industriële expansie en een landelijk initiatief om dieseltrucks te vervangen door vloeibaar aardgas (LNG). Prognoses geven aan dat de vraag naar aardgas in China tegen 2040 met meer dan 50 procent zal stijgen.

China’s energiedynamiek

Het is echter belangrijk op te merken dat steenkool nog steeds de dominante energiebron is in China, goed voor bijna 60 procent van de energiemix. Aardgas wordt weliswaar steeds belangrijker, maar speelt nog steeds een relatief kleine rol in vergelijking met steenkool.

Kazachstan, dat aan de Kaspische Zee ligt, erkent het potentieel voor een grotere gasexport naar China. Momenteel bedraagt de jaarlijkse gaslevering van Kazachstan naar China slechts 4 bcm. Deze nieuwe pijpleiding zou cruciaal zijn voor Rusland om de banden met Peking aan te halen en het verlies aan inkomsten als gevolg van de verminderde handel met Europa te compenseren.

Russisch strategisch dilemma

Het is echter onwaarschijnlijk dat China alleen afhankelijk zal worden van Russisch gas. China’s energiestrategie houdt in dat het de concurrentie gebruikt om gunstige prijzen te krijgen. Gedreven door zijn groeiende vraag blijft China een strategisch langetermijnspel spelen op de wereldwijde energiemarkt, terwijl Rusland moet evalueren of deze laatste investering veel zal opleveren.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.