Rusland doet protestactie op televisie af als “hooliganisme”, maar het bewijst dat de Russische propagandamachine begint te haperen

Tv-medewerkster Marina Ovsyannikova is in een klap wereldberoemd geworden, nadat ze een live-uitzending van de Russische staatszender Channel One verstoord heeft. Terwijl een Russische journaliste het nieuws presenteerde, hield zij op de achtergrond een bord vast met de boodschap: “Stop de oorlog.” Vanzelfsprekend is Rusland niet te spreken over die actie. Het land spreekt van “hooliganisme”.

De Russische dictator Vladimir Poetin blijkt almaar meer problemen te hebben om de Russische protestacties tegen de aanval op Oekraïne in de kiem te smoren. Zo is begin deze week een activiste erin geslaagd om een nieuwsuitzending van Channel One te verstoren. Ze hield daarbij een bord vast waarmee ze haar ongenoegen uitte over het militaire conflict in Oost-Europa.

De vrouw in kwestie is Marina Ovsyannikova, een medewerkster van Channel One. De politie heeft haar na haar actie gearresteerd en ze was een tijdlang spoorloos. Intussen is er een beeld van haar opgedoken op sociale media. Ze was dinsdagnamiddag aanwezig in een gerechtsgebouw in Moskou.

“Haarscheurtje in Russische propaganda”

Geert Groot Koerkamp, Rusland-correspondent voor de Nederlandse nieuwssite nos.nl, merkt op dat de protestactie op televisie vooral een symbolische functie heeft. “Het is een volgend haarscheurtje in de Russische propaganda. Die uitingen van onvrede en twijfel over de oorlog in Oekraïne zullen we de komende weken of maanden vaker zien”, klinkt het.

Het Kremlin is hoe dan ook niet te spreken over de actie. Iedere vorm van protest tegen de oorlog is namelijk verboden in het land. Zo mogen de Russen de woorden “oorlog” en “invasie” niet in de mond nemen. De politie treedt ook hardhandig op wanneer mensen op straat komen om hun ongenoegen over het militaire optreden van Poetin te uiten. Rusland zou in totaal al 15.000 actievoerders hebben opgepakt sinds 24 februari, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel.

“Hooliganisme”

Dmitry Peskov, de woordvoerder van Poetin, doet de protestactie van de vrouw af als “hooliganisme”. Tegelijk prees hij de nieuwszender als een pijler van objectief en tijdig nieuws.

Staatsrechercheurs onderzoeken nu of Ovsyannikova gestraft kan worden op grond van een nieuwe wet die gevangenisstraffen tot 15 jaar mogelijk maakt. Dat meldt het Russische persbureau TASS. De wetgeving die acht dagen na de invasie in Oekraïne is aangenomen, maakt publieke acties die erop gericht zijn het Russische leger in diskrediet te brengen, illegaal en verbiedt de verspreiding van “nepnieuws” of de “publieke verspreiding van opzettelijk valse informatie” over de Russische strijdkrachten.

Ravina Shamdasani, woordvoerster van de Verenigde Naties, heeft tijdens een persconferentie gezegd dat de Russische autoriteiten ervoor moeten zorgen dat de vrouw “niet wordt geconfronteerd met represailles omdat zij haar recht op vrije meningsuiting heeft uitgeoefend.”

Volgens de meest recente berichten, onder meer van persbureau AFP, blijft de straf voor Ovsyannikova beperkt tot een boete tot 30.000 Russische roebel (260 euro).

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20