Rusland boos om nieuw voetbaltruitje van Oekraïne

Oekraïne heeft het nieuwe tenue voor zijn nationale elftal gepresenteerd. Daarop is een kaart van Oekraïne afgebeeld, inclusief de door Rusland geannexeerde Krim. Tot groot ongenoegen van Moskou.

De onthulling van het nieuwe Oekraïense voetbaltruitje voor Euro 2020 schoot bij het Kremlin in het verkeerde keelgat. Op de voorkant van het gele shirt staan namelijk de grenzen van Oekraïne in het wit, waaronder de Krim. Rusland annexeerde het schiereiland in 2014 na een controversieel referendum. De internationale gemeenschap beschouwt de Krim echter nog altijd als een deel van Oekraïne. 

Het nieuwe tenue van het Oekraïense nationale elftal zorgt voor ophef in Moskou. Foto: Andrii Pavelko/Facebook

‘Glorie aan Oekraïne!’

Op het truitje staat ook de slogan ‘Glorie aan Oekraïne!’ te lezen, een patriottische strijdkreet die werd gebruikt door Oekraïense demonstranten die in 2014 de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj verdreven. In Oekraïne wordt de slogan gebruikt als een officiële militaire groet.

Het hoofd van de Oekraïense voetbalbond Andriy Pavelko, die de het nieuwe tenue onthulde in een video op zijn Facebook-pagina, zei dat ‘het silhouet van Oekraïne de spelers kracht zal geven, omdat ze voor heel Oekraïne zullen strijden’. 

‘Politieke provocatie’

Maar Maria Zakharova, woordvoerster voor het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, bekritiseerde de tenues en zei dat het voetbalteam ‘het grondgebied van Oekraïne aan de Russische Krim had gekoppeld’ en daarmee de ‘illusie van het onmogelijke’ had gecreëerd. Volgens Zakharova is de slogan nationalistisch en sluit hij aan bij een nazi-kreet.

Het Russische parlementslid Dmitry Svishchev noemde het shirt ‘totaal ongepast’ en een ‘politieke provocatie’. Hij zei dat het tonen van een kaart van Oekraïne ‘die een Russisch grondgebied omvat illegaal is’ en riep de Europese voetbalbond Uefa op om er iets aan te doen. 

In april liepen de spanning tussen Kiev en Moskou hoog op. Rusland stuurde tienduizenden militairen naar de oostgrens van Oekraïne. De Russen zelf beweerden dat het om een trainingsoefening ging. Sinds 2014 heeft het conflict tussen Oekraïense troepen en pro-Russische troepen en separatisten aan meer dan 14.000 mensen het leven gekost.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20