Ruimtestrijd tussen Amazon en SpaceX: Musk blokkeert letterlijk de lucht

Blue Origin, het ruimtebedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, en SpaceX van Elon Musk, liggen in strijd met elkaar. Volgens Bezos blokkeert Musk zijn project door een verandering in de vergunningen van SpaceX.

In het nieuws: Een rondje verbaal boksen tussen Jeff Bezos, de eigenaar van Blue Origin, en Elon Musk, meneer SpaceX.

Wat is er gezegd: Bezos beschuldigt Musk ervan dat die laatste letterlijk alle competitie verstikt door zijn satellieten zo laag te hangen dat er geen andere meer bij kunnen.

Waar gaat het over? U kent het wifi-project van SpaceX: Starlink. Dat zijn letterlijk duizenden satellieten die Musk in de ruimte wil schieten om goedkope wifi naar rurale gebieden te brengen. Er hangen er al een duizendtal in de hoge atmosfeer. Nu wil Musk toestemming vragen om ze lager tegen de aarde te hangen.

Waarom? Goedkope ruimtereizen zorgen voor veel ruimterommel, want iedereen met 1.000 dollar op overschot kan al een kilo materiaal naar de ruimte schieten. Zeker dode satellieten, die stuurloos worden, kunnen dan tegen elkaar botsen, of een hindernis vormen voor andere ruimteracers. Door ze lager te hangen, zuigt de aarde dode satellieten sneller aan, via de zwaartekracht. Zo blijven ze niet hangen.

En wat is Bezos zijn probleem? Dat Musk daarmee duizenden satellieten hangt op een plaats waar hij er ook wil. Project Kuiper wil, u raadt het, breedbandinternet aanbieden via satelliet.

De reactie van Musk? Dat Bezos door zijn protest nu al Project Starlink wil blokkeren terwijl Project Kuiper nog nauwelijks de kinderschoenen ontgroeid is. Wordt zonder twijfel vervolgd.

Lees ook:

Meer