Ruimtecapsule van Boeing weer veilig op aarde na mislukte missie

Na de halfmislukte missie van Starliner op vrijdag is Boeing er wel in geslaagd om de ruimtecapsule veilig op aarde te laten landen.

De Starliner van Boeing is er niet in geslaagd om bij zijn eerste missie het ISS te bereiken. De terugkeer van de capsule, een belangrijk onderdeel van de missie, is echter wel geslaagd. Dat meldt Boeing zelf.

Klokprobleem

Op vrijdag steeg Starliner op vanaf Cape Canaveral. Door een fout met de interne klok kwam die echter in een verkeerde baan om de aarde terecht. Bijsturen kon nog wel, maar er was niet voldoende brandstof aan boord om nog tot het ISS te vliegen. De Starliner moest het ISS bevoorraden.

Daarom opteerde Boeing ervoor om de capsule veilig te laten landen op aarde. Het is erg belangrijk voor Boeing om te weten of dat lukt, want dat betekent dat ook bemande ruimtemissies mogelijk zijn.

Geland in Mexico

Daar was dus wel goed nieuws te melden: de Starliner kwam aan 25 keer de snelheid van het geluid de dampkring binnen. Uiteindelijk landde de capsule in de woestijn van Mexico.

Dat de landing nu lukt, wil niet zeggen dat Starliners volgende missie meteen bemand zal zijn. Eerst moet Boeing precies onderzoeken wat er misging bij de besturing van de capsule.

Eén jammerlijk detail: in de payload van de Starliner zaten ook de kerstcadeautjes voor de bemanning van het ISS. Die zijn helaas niet op hun bestemming geraakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20