Ruimtebedrijf Virgin Galactic sluit deal met NASA over opleiding astronauten

De Amerikaanse ruimte-organisatie NASA gaat een trainingsprogramma opstellen voor astronauten die willen meevliegen met een raket van het privébedrijf Virgin Galactic. Wanneer dat zijn eerste ruimtevlucht lanceert, is nog niet bekend.

De NASA stelt een zogenaamd ‘astronaut readiness program’ samen dat kandidaten zoekt, selecteert en opleidt om mee aan boord te gaan van een ruimtetuig van Virgin Galactic. Virgin Galactic zal ook zitjes kopen aan boord van NASA-missies. ‘Commerciële ruimtereizen kunnen gaan van private plezierreisjes tot overheidsmissies’, klinkt het in een persbericht.

Over de prijs van de deal is nog niets bekend. Later op de week worden er meer details bekendgemaakt, tweette Jim Bridenstine van NASA vrijdag.

Virgin Galactic, dat in handen is van de excentrieke Brit Richard Branson, moet zijn eerste commerciële ruimtevlucht nog maken, in tegenstelling tot concurrent SpaceX van Elon Musk. Die stuurde eind mei als eerste privébedrijf astronauten naar het ISS.

Beleggers blijven toch geloven in Virgin Galactic, zeker na deze deal, en stuurden het aandeel tot 15 procent de lucht in maandag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20