Ruim miljoen Noord-Koreanen drinken water dat mogelijk vervuild is door kernwapenproeven. Ook buurlanden lopen gevaar door geïmporteerd voedsel

Ruim een miljoen Noord-Koreanen en inwoners van Zuid-Korea, Japan en China worden mogelijk blootgesteld aan radioactief materiaal, dat via het grondwater van een ondergrondse nucleaire testlocatie in Noord-Korea wordt verspreid. Dat stelt een in Seoel gevestigde mensenrechtengroep in een op dinsdag gepubliceerd rapport.

Waarom is dit belangrijk?

Pyongyang heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van nucleaire wapens. Het regime wil dergelijke wapens als drukkingsmiddel gebruiken in onderhandelingen met de VS, Zuid-Korea en China. 

De essentie: Noord-Korea heeft tussen 2006 en 2017 in het geheim zes kernwapenproeven uitgevoerd op de locatie Punggye-ri in de bergachtige provincie Noord-Hamgyong, stellen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten.

  • Volgens het rapport van de Transitional Justice Working Group zou radioactief materiaal zich vanuit die locatie hebben verspreid over acht steden in de buurt van de site, waar meer dan één miljoen Noord-Koreanen wonen.
    • De groep werkte voor het onderzoek samen met
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20