Ruim één op drie Hongaarse jonge volwassenen wil emigreren

In Hongarije hoopt 34 procent van de jonge werknemers naar een ander land te kunnen verhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van K&H Bank over de levenstevredenheid in de Hongaarse bevolkingsgroep tussen twintig en negenentwintig jaar. Sinds de start van het onderzoek tien jaar geleden werd slechts twee keer eerder een dergelijk hoog percentage opgetekend.

Negen jaar geleden werd bij de jonge Hongaarse volwassenen eveneens een grote emigratiedrang opgetekend en ook vier jaar geleden werd een nieuwe piek opgetekend.

Piek

“Het aantal jonge Hongaren dat tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ambities koesterde om naar het buitenland te verhuizen, heeft een hoogtepunt bereikt”, benadrukken de onderzoekers. “Voor 27 procent van de respondenten leek het niet mogelijk om elders hun geluk te beproeven, maar 36 procent van de werknemers stelde ervan overtuigd te zijn snel en gemakkelijk een nieuwe baan te kunnen vinden.”

“Dit is het hoogste cijfer sinds het begin van dit decennium.” Een groep van 11 procent stelde zich daarentegen sceptisch op over eventuele kansen om een nieuwe baan te vinden.

K&H Bank stelde nog dat het werkloosheidscijfer bij de jongere bevolking de trend op de algemene arbeidsmarkt volgt. Wel wordt er opgemerkt dat er in een aantal sectoren, zoals in de detailhandel, een tekort aan arbeidskrachten is ontstaan.

“Bedrijven worden met een tekort aan personeel geconfronteerd en klagen dat er voor de geadverteerde functies geen geschikte kandidaten kunnen worden gevonden”, voerde de studie nog aan.

Politiek

Uit een recente studie van de Friedrich Ebert Foundation was al gebleken dat meer dan de helft van de Hongaren tussen vijftien en negenentwintig jaar het gevoel heeft dat hun gezin met materiële tekorten moet afrekenen.

Daarbij gaf 52 procent aan zich geen koelkast of televisie te kunnen veroorloven. In die groep was 17 procent van mening in echte armoede te leven, waarbij ze ook niet de middelen hadden om kledij of schoenen te komen.

De andere helft van de respondenten stelden niet met materiële tekorten te moeten leven, maar slechts 7 procent gaf aan zichzelf de aankoop van een auto of een woning te kunnen veroorloven.

Uit dit onderzoek bleek dat de emigratie-ambities bij jonge Hongaren vooral van de politieke overtuiging afhankelijk zijn. Bij aanhangers van de oppositie gaf 36 procent aan te willen emigreren, maar bij supporters van de regering daalde dat cijfer tot amper 12 procent.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20