Hoe Hongarije deze week weer een stuk verder afgleed naar dictatuur

Het Hongaarse parlement heeft dinsdag opnieuw een reeks ingrijpende maatregelen aangenomen die de rechten van homoseksuele burgers beknotten en het voor oppositiepartijen moeilijker maken om premier Viktor Orban en zijn partij uit te dagen bij toekomstige verkiezingen. Het wordt ook moeilijker om te onderzoeken hoe de overheid publieke middelen besteedt. Het doet Hongarije nog verder afglijden naar een complete dictatuur.

De Hongaarse regering zei dat de wijzigingen bedoeld zijn om een ​​’moderner, efficiënter systeem te creëren dat beter is aangepast aan de veranderende veiligheidsomgeving en voortbouwt op de ervaring met crisisbeheersing van de afgelopen jaren’.

De nieuwe wetgeving omvat ook een grondwetswijziging die volgens critici de wettelijke drempel voor de regering verlaagt om de noodtoestand af te kondigen, terwijl ook toezicht op haar acties wordt opgeheven terwijl een dergelijk besluit van kracht is. Hetzelfde amendement zou homokoppels ook effectief verbieden kinderen in Hongarije te adopteren door een gezin te definiëren als een man als de vader en een vrouw als de moeder. De wijziging gaat het ook moeilijker kunnen maken voor alleenstaande ouders om te adopteren.

Het Hongaarse parlement heeft het voor oppositiepartijen moeilijker maken om premier Viktor Orban uit te dagen bij toekomstige verkiezingen. Foto: Isopix

Bij het doorvoeren van de nieuwe wetgeving rechtvaardigde de regering haar daden in een schriftelijke verklaring door te zeggen dat de grondwet ‘een levend kader is dat de wil van de natie uitdrukt, de manier waarop we willen leven.’ Maar de wil van de natie is in Hongarije in toenemende mate niet te onderscheiden van de wil van Orban.

Orban, een populistische autocraat die trots zijn visie heeft uitgesproken over het creëren van wat hij een ‘illiberale staat’ noemt, heeft in de tien jaar dat hij aan de macht is veel van de checks and balances uitgehold die worden beschouwd als een integraal onderdeel van gezond democratisch bestuur. Bij het doorvoeren van de nieuwe wetgeving rechtvaardigde de regering haar daden in een schriftelijke verklaring door te zeggen dat de grondwet ‘een levend kader is dat de wil van de natie uitdrukt, de manier waarop we willen leven.’

Nog maar weinig kritische stemmen

Maar de wil van de natie is in Hongarije in toenemende mate niet te onderscheiden van de wil van Orban. En er zijn nog maar weinig kritische stemmen in het land om de regering ter verantwoording te roepen, aangezien de bondgenoten van Orban de controle hebben gekregen over de overgrote meerderheid van onafhankelijke media. Tegelijkertijd voert Orbans regering een meedogenloze campagne tegen niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor goed bestuur.

De nieuwe regels met betrekking tot het gebruik van noodbevoegdheden, die nu kunnen worden afgekondigd over breed gedefinieerde politieke ongeregeldheden, zullen nog meer macht aan de uitvoerende macht geven; een weerbarstige demonstratie kan voldoende zijn voor de regering om de wet in te roepen. De veranderingen gaan in 2023 in, na de volgende verkiezingen in Hongarije.

Orban heeft, net als andere leiders in Oost- en Centraal-Europa, zijn aanvallen op LGBT-mensen, die hij als een vijand van de staat en van christelijke waarden bestempelt – gedomineerd op dezelfde manier zoals hij dat met migranten in het verleden deed. En naarmate de overheidscampagne tegen niet-heteroseksuelen is geïntensiveerd, hebben enquêtes een toename van homofobie in Hongarije aangetoond. Eerder dit jaar heeft de Hongaarse regering wetgeving aangenomen die het geslacht van een persoon koppelt aan het geslacht en de chromosomen van de persoon bij de geboorte – de eerste wet in zijn soort in Europa en een duidelijke aanval op transgenderrechten.

De architecten van het amendement, waaronder minister van Justitie Judit Varga, hebben het omkaderd als een bescherming voor traditionele, christelijke instellingen van huwelijk en gezin. De wijziging stelt dat ‘de moeder een vrouw is, de vader een man’.

Volgens de regelwijzigingen zal de Hongaarse grondwet ook alleen nog gehuwde stellen en alleenstaanden die speciale toestemming van de regering hebben gekregen, toestaan ​​om kinderen te adopteren. Het homohuwelijk is niet toegestaan ​​in Hongarije, hoewel burgerlijke unies zijn toegestaan. In het verleden konden homostellen kinderen adopteren als één partner als alleenstaande stond geregistreerd, maar de nieuwe wet maakt een einde aan deze praktijk.

De architecten van het amendement, waaronder minister van Justitie Judit Varga, hebben het omkaderd als een bescherming voor traditionele, christelijke instellingen van huwelijk en gezin. De wijziging stelt dat ‘de moeder een vrouw is, de vader een man’.

Ondanks Jozsef

De nieuwe wetgeving die homoparen verbiedt kinderen te adopteren komt op een moment dat de extreemrechtse regering van Orban te maken heeft met de ondergang van een belangrijke partijfunctionaris in een seks- en drugsschandaal. Jozsef Szajer, een langdurige bondgenoot van de premier, nam ontslag bij de partij en gaf eind november zijn zetel in het Europees Parlement op nadat hij betrapt was op het overtreden van de coronavirusbeperkingen in Brussel door het bijwonen van een homo-orgie. Szajer had volgens de politie ook nog drugs op zak, die volgens hem niet van hem waren.

‘Hongarije zal zeker enorme subsidies ontvangen van de EU in de komende twee jaar, waardoor het voor de premier gemakkelijker wordt om geld uit te delen aan degenen die hem dienen.’

Oppositielid Akos Hadhazy

Maar hoewel het nativistische beleid van Orban kritiek heeft gekregen van de Europese Unie, heeft zijn regering tot nu toe met succes de pogingen van de EU om het afglijden van Hongarije naar autoritarisme te beteugelen geneutraliseerd. Orban en de regering van Polen gijzelden bijvoorbeeld onlangs nog wekenlang de EU over het pandemie-stimuluspakket van 1,8 biljoen euro. Hongarije en Polen vochten met succes tegen maatregelen die financiële steun stevig zouden hebben gekoppeld aan vereisten om ervoor te zorgen dat lidstaten zich aan de rechtsstaat zouden houden.

De twee landen lieten hun veto pas vallen nadat een compromis was bereikt om die vereisten af ​​te zwakken en Orban zal dus een grote infusie van contanten ontvangen vóór de nationale verkiezingen van 2022 in zijn land, wat hem perfect uitkomt. ‘Hongarije zal zeker enorme subsidies ontvangen van de EU in de komende twee jaar, waardoor het voor de premier gemakkelijker wordt om geld uit te delen aan degenen die hem dienen’, zei oppositielid Akos Hadhazy al.

Orban is door critici al vaak beschuldigd van het gebruik van openbare middelen om loyalisten te belonen en steun op te bouwen. In de wetgeving die dinsdag is aangenomen, heeft de regering publieke middelen zodanig geherdefinieerd dat volgens critici het voor bijvoorbeeld journalisten veel moeilijker zal worden om het gebruik van het geld te controleren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20