Ruim 600 Belgische start-ups: ‘Zonder staatshulp dreigt einde van ons ecosysteem’

Meer dan 600 Belgische startende bedrijven vragen in een gezamenlijke oproep de snelle lancering van staatsgaranties die de acute geldnood van start-ups draaglijker moeten maken.

De oproep komt van 679 start-ups, waaronder bekende namen als Qover, Cake, Cowboy en Settlemint. ‘We vragen geen gift’, benadrukt mede-initiatiefnemer Nikolaas Bellens, de CEO van het rekruteringsplatform Kazi. ‘We vragen dat de federale en regionale overheden garant staan voor 75 procent van het vereiste overbruggingskrediet. De overige 25 procent moet de start-up zelf ophalen.’ Als een start-up in deze tijd van economische verlamming erin slaagt financiering bijeen te harken bij investeerders of kredietverschaffers, moet dat voor de overheid een teken zijn dat het bedrijf toekomst heeft, zo is de redenering.

Toekomstige jobs

Volgens de start-ups staat een stukje toekomst van de Belgische economie op het spel. Als de financiële buffers van sommige start-ups in de komende maanden opdrogen, dreigt er beloftevolle technologie verloren te gaan.

‘Red niet alleen de huidige jobs, maar ook de toekomstige jobs’, klinkt het. ‘Liquiditeitsproblemen op korte termijn kunnen het concurrentievermogen van tech start-ups beschadigen en zal zelfs leiden tot het haast volledig verwateren van het Belgische start-up ecosysteem.’ De initiatiefnemers wijzen erop dat de overheden in onze buurlanden grootschalige steunplannen voor hun start-ups aan het uitwerken zijn.

Vlaamse steun

Het is niet zo dat de start-ups helemaal in de kou staan in de huidige reddingsplannen. De Vlaamse regering kondigde vorige week aan 250 miljoen euro uit te trekken voor achtergestelde leningen aan start-ups. ‘We moedigen de Brusselse en Waalse overheden aan om dit voorbeeld te volgen’, zegt het startersplatform. Met een garantiesysteem daarbovenop, moet een doorstart met beperkte schade mogelijk zijn.

Meer