Ruim 100.000 minder inschrijvingen in het volwassenenonderwijs door coronacrisis

Door de coronacrisis neemt het aantal inschrijvingen voor volwassenonderwijs zienderogen af. Dit schooljaar waren er al 106.669 minder inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar.

In september zijn er bij de Centra voor Basiseducatie (CBE) 39 procent minder inschrijvingen geregistreerd dan op hetzelfde moment in 2019. Dit is een achteruitgang van 34.617 inschrijvingen. Bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) gaat het om 72.052 minder inschrijvingen dan op 20 september van vorig jaar. Dit is een daling van 12,1 procent.

Vlaamse parlementsleden Brecht Warnez (CD&V) en Loes Vandromme (CD&V) vrezen dat het reële aantal nog hoger ligt omdat de bovenstaande cijfers geen rekening houden met de cursisten die zich de afgelopen weken hebben uitgeschreven.

Schakel op de toekomst

Volgens de parlementsleden moet de overheid dringend ingrijpen. ‘De cijfers bewijzen dat dit nodig is als we met ons volwassenenonderwijs een schakel willen blijven op de toekomst’, zegt Warnez die de cijfers opvroeg bij de onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

‘Het volwassenenonderwijs is in deze coronacrisis wat vergeten geweest terwijl de cursisten vaak tot een kwetsbare doelgroep behoren die extra aandacht vraagt’, aldus Brecht Warnez. ‘Voor vele cursisten is afstandsonderwijs onmogelijk omdat ze digitaal niet vaardig zijn, thuis geen geschikte apparatuur hebben of omdat het om praktijklessen gaat.’

Vandromme roept Weyts op om extra relancemaatregelen te voorzien voor het volwassenenonderwijs. ‘De omkadering en financiering van volgend schooljaar wordt gebaseerd op de inschrijvingen dit jaar. Door de coronacrisis dreigt die nu fors te dalen terwijl net een injectie nodig is’, klinkt het.

Snelle doorstart

Patriek Delbaere, algemeen directeur van onderwijskoepel OVSG ziet brood in een soort van overbruggingskrediet. ‘Om kwetsbaren in de toekomst alle kansen te geven, moet er een snelle doorstart van deze onderwijsvormen ­komen’, klinkt het.

Weyts laat in De Standaard weten dat er in het kader van de relancemiddelen gekeken wordt hoe de Vlaamse regering verdere ondersteuning kan bieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20