Rouwen in coronatijden: digitale alternatieven schieten uit de grond

Zondag is het weer Allerheiligen. In normale tijden gaan we dan naar het kerkhof, maar dat is dit jaar een minder goed idee, ook al mag het voorlopig nog. Gelukkig zijn er een hoop apps die als alternatief kunnen dienen.

Begrafenissen en rouwdiensten zijn al sinds het begin van dit jaar niet meer zoals voorheen. Covid-19 heeft een gigantische streep getrokken door ons rouwproces. Op begrafenisplechtigheden mogen maar maximaal 15 mensen aanwezig zijn en op de begraafplaats zelf moet er steeds afstand gehouden worden. Begrafenisondernemers zijn uit noodzaak wel overgegaan op streaming voor wie thuis moet blijven, maar dat vervangt natuurlijk niet alles.

Voor veel mensen is dat niet simpel. Maar steeds meer bedrijven ontwikkelen apps die dat rouwproces een beetje kunnen vervangen. In België is bijvoorbeeld de gratis Nederlandse app Heaveness (iOS, Android) beschikbaar. Daarop kunt u een ‘herinneringenboom’ plaatsen waarrond u foto’s van de overledene en items die aan hem of haar doen denken kunt plaatsen. U kunt zoveel mensen als u wil toegang geven tot de boom. ‘Het is een laagdrempelige manier om je betrokkenheid te tonen of gevoelens te uiten en iedereen heeft altijd een herinnerplek bij zich’, zei initiatiefneemster Wilma Mesman daarover bij de lancering in december.

Online rouwregisters

En ook de Belgische uitvaartorganisatie Dela ontwikkelde twee jaar geleden de website ‘Mijn herinnering aan jou‘ om kinderen te helpen omgaan met verlies. Op de site kunnen kinderen een hele herinneringswereld creëren en daar altijd naar teruggaan als ze willen terugdenken aan hun overleden familielid of vriend. Woordvoerster Marysia Kluppels benadrukt dat er geen data worden opgeslagen en dat er geen enkel verdienmodel achter zit.

Voorts kunt u terecht op www.ingedachten.be, waar u een online rouwregister kunt maken met herinneringen, foto’s en filmpjes van de overledene en heel wat begrafenisondernemers hebben hun eigen platform.

Verenigde Staten

Maar in België moet u voor de rest niet zijn wat betreft rouwapps. Het dichtstbijzijnde land is Nederland, maar vooral in de VS is digitaal rouwen big business. Daar is het mogelijk om testamenten online op te stellen, hele sociale netwerken te maken rond overledenen en sommige bedrijven maken zelfs speciale items van as van een dierbare. Amerikaanse bedrijven die zich met de dood bezig houden haalden volgens de dataverwerker Crunchbase samen 117 miljoen dollar (100 miljoen euro) op.

Zo is er het Texaanse Eterneva, dat de as in een diamant perst. U bestelt een kit met allerlei kleine flesjes en een uitleg over hoe het werkt. In die flesjes steekt u de as om terug te sturen naar Eterneva, dat er dan een diamant van maakt. Er is zelfs een Belgische connectie, want de laatste polijsting gebeurt in diamantstad Antwerpen. De prijs varieert tussen 3.000 en 50.000 dollar. Dat is 2.500 tot 43.000 euro.

Bij And Vinyly uit Londen kunt u van de as dan weer een vinlyplaat laten maken voor omgerekend 3.000 euro. Zijn motto? ‘Live on from beyond the groove’.

Stilaan komt de innovatie in de overlijdenssector dus op gang, maar vooral in België zit hij nog niet helemaal op stoom. ‘Je moet er natuurlijk ook wel iets kunnen uithalen’, zegt Dela-woordvoerster Marysia Kluppels. ‘Het is niet evident om zulke apps te blijven marketen. Wij verdienen niets aan onze site, maar niet elk bedrijf zal zoiets gratis willen op de markt brengen. En het is voorlopig nog heel moeilijk om een verdienmodel uit die apps te halen en te zorgen dat ze niet na een paar weken opnieuw vergeten worden.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20