De Italiaanse hoofdstad Rome wil zijn huisafval gebruiken om energie op te wekken. Daarmee wil het stadsbestuur een dubbel probleem aanpakken. Er kan immers een nieuwe bron van energie worden aangeboord, terwijl tevens een oplossing voor het aanhoudende afvalprobleem van de stad zou kunnen worden gevonden.
Rome wil stedelijk afval in energie omzetten; stadsbestuur hoopt op oplossing voor dubbel probleem
Waarom is dit belangrijk?
Rome wordt al lang met een afvalprobleem geconfronteerd. Die situatie werd nog verergerd toen bijna tien jaar geleden de site van Malagrotta, het grootste afvalstort van Europa, in het westen van Rome bijna tien jaar geleden werd gesloten. De site, gelegen in het westen van Rome, bleek grote hoeveelheden toxisch afval. Sindsdien zoekt de stad koortsachtig naar een oplossing voor zijn afval.Verkiezingsbelofte: Roberto Gualtieri, een politicus van de centrum-linkse Partito Democratico (PD), maakt van de afvalcrisis zelfs het speerpunt van zijn verkiezingscampagne.
- Gualtieri beloofde tijdens zijn campagne de Romeinse afvalcrisis tegen kerstmis te zullen hebben opgelost.
- Hij gaf ook aan het personeel van de reinigingsdienst te zullen versterken en aan de nationale overheid meer middelen voor de afvalverwerking te zullen vragen.
- Sindsdien heeft Gualtieri, inmiddels burgemeester van Rome, moeten toegeven dat de problematiek complexer is dan hij zich had voorgesteld.
Blijvende prioriteit: Toch blijft de aanpak van het Romeinse afval voor Gualtieri een prioriteit. De burgemeester wil nu met een nieuw initiatief uitpakken.
- Gualtieri heeft nu aangekondigd een rondvraag bij de privésector te zullen organiseren om te polsen naar de interesse voor de bouw van een energiecentrale, waar huishoudelijk afval van de stad zou worden verbrand en in energie worden omgezet.
- Dit moet Rome uiteindelijk een autonome uitweg bezorgen om het eigen stedelijk afval te kunnen verwerken zonder van andere regio’s afhankelijk te zijn. De energiecentrale zou ook de aanleg van een aantal nieuwe stortplaatsen overbodig maken.
- Gualtieri benadrukte dat de installatie zal worden gebouwd volgens de nieuwste technologieën, zodat een optimale bescherming voor het leefmilieu zou kunnen worden gegarandeerd. De bouw van de installatie zal volgens de burgemeester bovendien volledig door de exploitant worden gefinancierd.
- Dat geldt niet alleen voor de centrale voor de verwerking van het afval en de opwekking van de elektriciteit, maar ook voor het beheer van de asse die op het einde van het proces overblijft. Dat eindproduct zal vooral bij de wegenbouw worden gebruikt.
- De uitbaters van de site zullen ook voor de opvang en opslag van koolstofdioxide, afkomstig van de verbranding van het afval, moeten instaan.
Aanzienlijke besparing: De nieuwe centrale, die in het industriële gebied van Santa Palomba in het zuiden van Rome zal worden gebouwd, moet 600.000 ton afval per jaar verwerken.
- De nieuwe aanpak moet Rome ook een belangrijke financiële besparing opleveren. Door de eigen beperkte verwerkingsmogelijkheden moet de Italiaanse hoofdstad immers elk jaar 1,2 miljoen ton afval uitvoeren. Dat kost het stadsbestuur jaarlijks een uitgave van 180 miljoen euro.
- In een reactie op de plannen waarschuwt Luigi Piga, professor grondstoffen aan de Sapienza Università di Roma, dat er echter ook inspanningen moeten worden gedaan om recyclage te promoten.
- Hij wijst er daarbij op dat in Roma amper 43 procent van het afval wordt gerecycleerd, tegenover een nationaal gemiddelde van 63 procent.
- Een aantal kleinere steden in het noorden van het land, zoals Treviso, bereiken zelfs recyclageniveaus van 80 procent.