Roman Abramovich kan op slinkse wijze voorkomen dat het Westen zijn jacht in beslag neemt

Het Westen heeft sinds de start van de oorlog in Oekraïne de jacht ingezet op het fortuin van Russische oligarchen. Daarbij nemen de westerse autoriteiten onder meer de luxejachten in het vizier. Toch slagen ze er niet in om al die vaartuigen te confisqueren. Zo is Aquamarine, een jacht van Roman Abramovich, door de mazen van het net kunnen glippen.

De westerse autoriteiten hebben de afgelopen weken al meerdere jachten in beslag genomen, waaronder een superjacht van Igor Sechin, hoofd van het Russische oliebedrijf Rosneft. Uit angst voor een inbeslagname hebben verschillende Russische oligarchen hun luxevaartuigen versleept naar de Malediven, ver buiten de westerse invloedssfeer.

Nieuwe eigenaar

Het Westen heeft ook sancties genomen tegen Abramovich omdat hij banden heeft met de Russische dictator Vladimir Poetin. Al probeert hij die te omzeilen. Zo heeft hij nog een andere manier gevonden om te vermijden dat het Westen zijn jacht van hem afneemt. Volgens The Guardian droeg de voormalige eigenaar van Chelsea op 24 februari, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel, het eigendom van het schip over aan een Russische zakenman, genaamd David Davidovich.

“Ik kan inderdaad bevestigen dat ik de eigenaar ben van Aquamarine en ook van het bedrijf dat in het bezit is van het jacht, MHC Jersey”, zei de zakenman aan de Britse nieuwssite. De jacht is volgens Wall Street Journal niet het enige dat Abramovich heeft “geschonken” aan Davidovich. Hij is volgens de nieuwssite sinds 24 februari ook eigenaar van de vermogensbeheerder Norma Investments. Volgens een bron maakt “die overname deel uit van zijn algemene investeringen en interesse in startups.” Die bron kon wel niet bevestigen dat het bedrijf voor de overname eigendom was van Abramovich.

De Russische oliegarch wordt wel gelinkt aan Norma Investments in verschillende aangiftes bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. In 2021 bijvoorbeeld verklaarde een door Norma gesteund biotechbedrijf in de Verenigde Staten in zijn bij de SEC ingediende jaarverslag dat Norma door Abramovich werd gecontroleerd.

14 jachten in beslag genomen

Aquamarine ligt momenteel in de haven van Vlissingen. Het schip werd naar daar gebracht voor herstelwerken. Een bron op de scheepswerf zei dat algemeen werd aangenomen dat het om het jacht van Abramovich ging. Het schip zou al sinds 16 november 2021 in de haven liggen. Volgens diezelfde bron heeft Damen Shiprepair, het Nederlandse bedrijf verantwoordelijk voor de herstelwerken, op 10 maart beslist om de werken aan de jacht te staken.

Nederland heeft woensdag bekendgemaakt dat 14 jachten die in verband worden gebracht met Russische gesanctioneerde personen – waarvan er 12 nog in aanbouw zijn – door de Nederlandse douaneautoriteiten in beslag zijn genomen als onderdeel van de EU-sancties tegen Rusland.

Volgens The Guardian bezit de voormalige eigenaar van Chelsea minstens vijf jachten. Twee vaartuigen bevinden zich in Turkije. De andere twee liggen momenteel in Antigua.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20