Rolls-Royce schrapt bijna 20 procent van luchtvaartjobs

De vliegtuigbouwer Rolls-Royce ontslaat 9.000 van zijn 52.000 werknemers wereldwijd. Het ziet zich daartoe genoodzaakt door de inkrimping van de vliegtuigmarkt.

U kent de naam Rolls-Royce waarschijnlijk beter van de luxewagens voor onder meer James Bond, maar die divisie maakt sinds 2003 onderdeel uit van BMW. Rolls-Royce zelf heeft alleen zijn luchtvaartdivisie gehouden.

Het bedrijf bouwt vliegtuigmotoren voor onder andere de Boeing 787 en de Airbus A350 en was in het verleden een stevige winstmotor. Vorig jaar draaide Rolls-Royce nog een omzet van 15 miljard pond (17 miljard euro) en een winst van 808 miljoen, een stijging met 25 procent tegenover een jaar eerder.

Besparingen

Nu zit de Britse groep echter in zak en as. Vliegtuigmaatschappijen betalen het bedrijf op basis van hoeveel uren ze vliegen. Maar gezien er nog amper gevlogen wordt door de coronacrisis, betekent dat dus een stevige slok op de borrel voor Rolls-Royce. Het besliste 9.000 personeelsleden, of 17 procent, op straat te zetten en bekijkt of het fabrieken kan sluiten.

Met de maatregelen zou de groep over het hele jaar 1 miljard dollar kunnen besparen, volgens de eigen berekeningen. ‘Hiermee willen we onze capaciteit aanpassen aan de toekomstige vraag’, zegt CEO Warren East. Hij voegde eraan toe dat de VK waarschijnlijk het ergst getroffen wordt. Twee derde van de werknemers van Rolls-Royce werkt in het VK.

Het bedrijf gaat nu de onderhandelingen aan met de vakbonden. De ontslagen zouden alleen vallen in de burgerluchtvaart, niet in de defensietak.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20