Welke rol speelde Zuid-Koreaanse president Yoon in het dodelijke incident in Itaewon?

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober lieten minstens 154 jonge mensen het leven tijdens een grootschalig Halloweenfeest in de uitgaansbuurt Itaewon in Seoul. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol drukte meteen z’n medeleven uit en liet weten dat er een onderzoek opgezet wordt om de precieze oorzaak van het incident te achterhalen. Al wijzen velen daarbij nu al in de richting van Yoon Sun-yeol zelf.

De conservatieve Yoon Sun-yeol werd eerder dit jaar verkozen tot president van Zuid-Korea. Hij won met een nipte voorsprong van 0,8 procent van de centrumlinkse Lee Jae-myung. Maar in augustus stond er nog maar 28 procent van de bevolking achter hem. En nu lijkt zijn populariteit opnieuw klappen te krijgen door het drama in Itaewon.

Itaewon

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober waren zo’n 100.000 feestvierders afgezakt naar Itaewon, een populaire uitgangsbuurt in Seoul. Itaewon staat in het bijzonder bekend voor zijn grootschalige Halloweenfestiviteiten. De afgelopen jaren kon Halloween daar, door de uitbraak van de coronapandemie, niet of maar gedeeltelijk doorgaan. De editie van dit jaar was de eerste die opnieuw zonder beperkingen doorging. 

Daarom zakten er dus zo’n 100.000 mensen af naar de buurt. Itaewon bestaat uit allemaal kleine straatjes en is bovendien ook gelegen op een helling. Heel wat mensen probeerden door een smal straatje te gaan dat naar beneden afhelde. Doordat er geduwd werd, struikelden mensen in de massa waardoor tientallen mensen over elkaar heen vielen. Daarbij werden mensen verpletterd of hadden ze geen toegang meer tot zuurstof. Uiteindelijk lieten minstens 154 mensen het leven. Nog eens 133 mensen raakten gewond. De meerderheid van de overledenen waren tieners en twintigers. Het ging ook om opvallend meer vrouwen dan mannen.

President Yoon Suk-yeol

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol reageerde al op de avond van het incident. Daarbij liet hij weten dat hij een onderzoek zal opstarten naar de precieze oorzaak van het incident. Veel mensen leggen de schuld nu al bij het gebrek aan aanwezige autoriteiten. Er was al voorspeld dat er gigantisch veel volk zou afzakken naar Itaewon om Halloween te vieren. Ook op vrijdag was het er namelijk enorm druk. Toch werden er op zaterdag geen extra politie-eenheden ingezet. Iets waar president Yoon een persoonlijk aandeel in heeft.

Yoon besloot namelijk om niet te verhuizen naar The Blue House, waar de president van Zuid-Korea werkt. Hij wilde blijven wonen in zijn residentie in het Seocho District. Daardoor moeten er dus niet enkel agenten ingezet worden rond The Blue House maar ook rond zijn woning. In totaal gaat het om zo’n 690 – 700 agenten van het Yonsang District, waarin ook Itaewon gelegen is, die nu verantwoordelijk zijn voor de security van de president. Zo berekende de Zuid-Koreaanse krant Hankyoreh Daily.

Daardoor waren er zaterdagnacht maar 200 agenten beschikbaar om alles in goede banen te leiden in Itaewon. Die agenten hadden de boodschap gekregen dat ze zich vooral moesten bezighouden met het opsporen van drugs- en alcoholmisbruik en dus niet met controleren van de drukte.

(kg)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20