Rode telefooncel verdwijnt toch niet geheel uit het Britse straatbeeld

Het Verenigd Koninkrijk zal toch geen definitief afscheid hoeven te nemen van zijn beroemde rode telefooncel. De Britse telecomregulator Ofcom heeft immers beslist dat over het hele Britse grondgebied ongeveer vijfduizend openbare telefooncellen behouden moeten blijven. Volgens Ofcom blijven die cellen in een aantal omstandigheden immers het belangrijkste instrument om de communicatie te blijven garanderen.

Momenteel telt het Verenigd Koninkrijk nog ongeveer 21.000 telefooncellen.

Blijvend nut

Ofcom beklemtoonde het telefoonbedrijf British Telecom (BT) ervan te zullen weerhouden om de telefooncellen weg te halen in gebieden waar de technologie nog duidelijk een nut heeft.

Daarbij wijst de regulator vooral naar locaties met inferieure mobiele verbindingen of locaties met een hoog risico op ongevallen of zelfmoorden, maar ook naar gebieden waar de telefooncel nog altijd bovengemiddeld wordt gebruikt.

“British Telecom is al geruime tijd geleden gestart met het ontmantelen van openbare telefooncellen die niet langer nodig worden geacht”, merkt de Britse krant The Guardian op. “Het gebruik van de Britse openbare telefooncellen is sterk gedaald, aangezien 96 procent van de volwassenen bevolking een mobiele telefoon bezit.”

Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar werden vanuit de telefooncellen nog vijf miljoen oproepen gedaan. Daarbij werden 150.000 oproepen naar hulpdiensten geregistreerd en 45.000 aanvragen voor gesprekken met hulporganisaties zoals ChildLine of Samaritans.

In totaal werd vorig jaar echter nog een belvolume van 7 miljoen minuten geregistreerd. Twee decennia geleden was er nog sprake van ongeveer 800 miljoen minuten.

Noodgevallen

“Ook de openbare telefooncellen die behouden moeten blijven, blijken in vele gevallen slechts relatief beperkt gebruikt te worden”, merkt Selina Chadha, directeur connectiviteit bij Ofcom, op. “Toch blijken ze in een aantal noodgevallen van cruciaal belang.”

“Bovendien willen we ervoor zorgen dat ook mensen zonder mobiel bereik, vaak op het platteland, van de telefoon gebruik kunnen blijven maken.” Onder meer wordt gewezen naar een reddingsteam uit het Lake District, dat gevraagd had om zijn lokale telefooncel te behouden.

Een deel van de afgeschreven telefooncellen werden inmiddels al door lokale organisaties – tegen een bedrag van 1 pond – aangekocht om voor andere doeleinden gebruikt te worden. Vaak wordt de telefooncel daarbij gebruikt als locatie voor openbare defibrillators. Inmiddels zijn meer dan zesduizend telefooncellen voor andere doeleinden omgebouwd.

Ofcom benadrukt tevens van plan te zijn om de uitrol van nieuwe telefooncellen met gratis wifi en oplaadmogelijkheden te ondersteunen.

De operatoren British Telecom en Kcom, die actief is in Hull, worden ook verplicht om in een aantal telefooncellen batterijen te installeren, zodat ook tijdens een elektriciteitspanne de communicatie gegarandeerd kan blijven.

(lp)

Meer