Robot bezorgt Noren straks hun post

In Noorwegen zal de post voortaan grotendeels door robots worden besteld. Dat blijkt uit een akkoord dat het Noorse postbedrijf Posten-Norge met het bedrijf Buddy Mobility, gespecialiseerd in automatisering, heeft gesloten. De technologie moet Posten-Norge toelaten belangrijke besparingen te realiseren, zodat de daling van het fysieke postverkeer zou kunnen worden opgevangen.

“De robots van Buddy Mobility gelijken op grote dozen op wielen,” aldus een woordvoerder van Posten-Norge. “Zij kunnen per uur een afstand van ongeveer zes kilometer afleggen. Geraamd wordt dat de robots per dag een honderdtal klanten zullen kunnen bedienen.”

Applicatie

De werking van de robots verschilt volgens Buddy Mobility echter van de gewoontes van de traditionele postbode. “De robot gaat niet van brievenbus naar brievenbus, maar maakt van een specifieke applicatie gebruik om de omwonenden een waarschuwing te geven dat er correspondentie onderweg is,” aldus het bedrijf.

“De robot meldt zich vervolgens aan op een centraal punt in de wijk. De bestemmelingen kunnen vervolgens aan de hand van een code in de laadruimte van de robot een vak openen dat voor hun persoonlijke briefwisseling is voorbehouden.”

Wanneer de robot zijn bestellingen heeft afgeleverd, begeeft hij zich naar een nabijgelegen distributiecentrum, waar hij met een nieuwe lading correspondentie wordt voorzien om een ander gedeelte van de wijk van briefwisseling te bevoorraden.

De robots zullen in eerste instantie worden ingezet in een residentieel gebied van Kongsberg, een stad met ruim 27.000 inwoners ten westen van Oslo. Nadien zullen ook andere regio’s in het land geleidelijk aan een postbedeling met robots krijgen.

Besparingen

Posten-Norge is het eerste partnership dat Buddy Mobility voor zijn bestel-concept heeft afgesloten. “De robot zal Posten-Norge een belangrijke operationele kostenbesparing kunnen opleveren,” betogen de woordvoerders van Buddy Mobility. “Dat moet de postonderneming toelaten om de inkomstenverliezen door de achteruitgang van de fysieke briefwisseling beter op te vangen.”

Tone Wille, chief executive van Posten-Norge, wijst er daarbij op dat het brievenvolume tijdens het derde kwartaal van dit jaar 15,5 procent lager lag dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet van de onderneming viel met 2,8 procent terug tot ruim 5,64 miljoen Noorse kronen.

Die achteruitgang verplicht de onderneming volgens Wille tot verdere herstructureringen. Buddy Mobility merkt anderzijds op dat de robot aan het postbedrijf met pakketbestellingen ook bijkomende inkomsten kan opleveren.

Posten-Norge is niet het enige postbedrijf in de wereld dat met robotica werkt. In Duitsland heeft Deutsche Post met zijn PostBot ook al een gelijkaardig initiatief opgezet. In de Verenigde Staten is het bedrijf Starship Technologies eveneens gestart met een autonome leverdienst met robots op de campussen van een aantal hogescholen en een reeks residentiële wijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20