Robert Downey jr. pompt geld in Franse giga-insectenboerderij

De Franse insectenkweker Ÿnsect haalt 316 miljoen euro op, het grootste bedrag dat een niet-Amerikaans agrotechbedrijf ooit ophaalde. The Footprint Coalition van acteur Robert Downey jr. is een van de investeerders.

Ÿnsect wil tegen 2022 de grootste insectenboerderij ter wereld bouwen in het Franse Amiens. Die zou 100.000 ton aan insecten per jaar kunnen produceren en 500 jobs creëren. Dankzij de investering kan Ÿnsect ook uitbreiden naar de VS. Het is nu al actief in Europa en Azië.

Het bedrijf bouwt een zogenaamde verticale boerderij, of lange rijen met op elkaar gestapelde kweekboxen in de hoogte, om insecten te produceren. De boerderij is koolstofnegatief: doorheen het hele productieproces wordt minder CO2 uitgestoten dan er in gaat.

Visvoer

Opmerkelijk genoeg zullen de insecten niet gecommercialiseerd worden om de trend naar insectenvoer te volgen, maar ze moeten als visvoer dienen. Vissen eten massaal veel proteïne en kwekers van de dieren botsen regelmatig tegen een tekort aan.

Dat probleem wil Ÿnsect oplossen door aan de lopende band insecten te kweken en uit te voeren naar visboerderijen overal in de wereld. Later wil het uitbreiden naar kunstmest, huisdierenvoedsel en helemaal achteraan de rij eventueel voedsel voor mensen.

Klimaatverandering

Oprichter en CEO Antoine Hubert verwijst naar de milieu-impact voor zijn idee. ‘Ÿnsect is meer dan een boerderij. Door de klimaatverandering moeten we meer eten produceren op minder land en met minder middelen om niet alle bossen te kappen en hele oceanen leeg te vissen. We hopen dat ons bedrijf daar een cruciale rol in kan spelen.’

Ÿnsect heeft naar eigen zeggen al voor 90 miljoen euro aan bestellingen en haalde in 10 kapitaalrondes al 360 miljoen euro op. In de jongste ronde participeerden onder andere The Footprint Coalition, een organisatie van Robert Downey jr. die de vervuiling van de aarde wil terugdringen, en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Upfront Ventures.

Eerder investeerden al de durfkapitalist Talis, de Franse spaarkas, de Europese Commissie en nog een aantal overheidsvehikels in het bedrijf.

Meer