Rivian zal dit jaar 25.000 elektrische wagens in plaats van 50.000 stuks opleveren. Waarom?
Het aandeel van elektrische autobouwer Rivian noteert vrijdag meer dan 6 procent lager nadat het Amerikaanse bedrijf, dat elektrische pick-ups en SUV’s maakt, zijn productiedoel voor dit jaar noodgedwongen moest verlagen.
Rivian kondigde donderdag aan dat problemen met de toeleveringsketen van de sector de onderneming ertoe dwongen 50 procent minder auto’s op te leveren dan gepland. Zo zullen er dit jaar maar 25.000 elektrische auto’s van de band rollen in plaats van 50.0000.
Het bedrijf, dat in 2009 werd opgericht, heeft dit jaar nog maar 1.410 voertuigen geproduceerd. Rivian moet echter nog 83.000 orders zien te vervullen. Volgens het huidige productietempo kan dat dus nog drie jaar duren.
Wat loopt er exact mis met de toeleverketen?
Feitelijk wordt Rivian nog steeds geplaagd door dezelfde problemen die de wereldeconomie al 2 jaar zorgen baren; fluctuerende Covid-uitbraken en extreme weersomstandigheden die de toeleverketen van leveranciers en eigen fabrieken stilleggen.
Volgens Rivian-CEO RJ Scaringe kreeg het bedrijf dit kwartaal al verschillende tegenslagen te verwerken binnen het productieproces. Zo moest de volledige productielijn van de eerste Rivian-fabriek in Illinois dit jaar tien dagen lang stilgelegd worden vanwege een Omikron-uitbraak en een bijzonder barre winter.
Dat leidde eerder deze maand ook al tot een dramatische prijsverhoging voor de elektrische pick-ups en SUV’s. Klanten die al een auto hadden besteld en beleggers die hier niet op voorhand van wisten, waren not amused.
“Ik heb veel fouten gemaakt sinds ik meer dan 12 jaar geleden met Rivian begon, maar deze was de meest pijnlijke. Het spijt me echt en ik ben vastbesloten om uw vertrouwen terug te winnen”, reageerde Scaringe in een brief waarin Rivian aankondigde dat de prijsverhoging niet zal opgelegd worden aan klanten die al een auto hadden besteld.
Serieuze beursklap voor Rivian
In het vierde kwartaal van 2021 leverde Rivian in totaal 909 auto’s af. In totaal noteerde het bedrijf dat kwartaal een opbrengst van zo’n 54 miljoen dollar. Het nettoverlies van het bedrijf in diezelfde periode kwam echter neer op 2,5 miljard dollar, terwijl er nog zeker 18 miljard dollar in reserve zou zijn. Geen al te stevige start voor het eerste beursgenoteerde kwartaal van Rivian dus.
Deze week wordt het aandeel van Rivian genadeloos afgestraft voor de verschillende aanhoudende productieproblemen. In totaal zakte de koers van het Rivian-aandeel deze week met bijna 20 procent. Op het moment van schrijven kost zo’n aandeel 41 dollar, een pak minder dan de aanbodprijs van 78 dollar tijdens zijn beursgang in november.
Het aandeel van Rivian is eigenlijk vooral beginnen zakken sinds in januari duidelijk werd dat Amazon elektrische trucks zal aankopen van Stellantis, het bedrijf achter Chrysler. Nochtans bezit Amazon een aandeel van 18 procent in Rivian.
(kg)