Waarom staat op ritssluitingen altijd YKK?

De kans dat u een kledingstuk draagt met een ritssluiting van het merk YKK is één op twee. Het Japanse Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) maakt dan ook bijna de helft van alle ritssluitingen op aarde, goed voor een omzet van meer dan 10 miljard dollar per jaar.

De ritssluiting of ‘zipper’: een Amerikaanse uitvinding

De ritssluiting is nochtans een Amerikaanse uitvinding. Ze komt op naam van Whitcomb L. Judson, die ze in 1893 demonstreerde op de Wereldtentoonstelling in Chicago. Hij slaagde er echter nooit in om ze te commercialiseren.

In een tweede tijd werd zijn uitvinding verbeterd  door de Zweeds-Amerikaanse ingenieur Gideon Sundback. Die gaf ze de naam “zipper” mee. Maar het was de bekende B.F. Goodrich Company die de versie van Sundback dan in 1923 zou introduceren in de rubberlaarzen voor het Amerikaanse leger.

Van monopolie naar irrelevantie

De ritssluiting werd al gauw een fenomeen dat voor vele schokkende anekdotes zou zorgen. De Amerikanen zouden de markt voor ritsen lange tijd domineren. Het bedrijf Talon zou op een zeker moment zelfs 7 op elke 10 ritssluitingen wereldwijd produceren. Maar dan gebeurde wat meestal gebeurt wanneer men een monopolie uitbaat.  In amper 10 jaar verloor Talon de helft van zijn marktaandeel, omdat het te lang op zijn lauweren bleef rusten. Het investeerde amper in innovatie, zag zijn productiviteit terugvallen en begreep de veelvoudige nieuwe mogelijkheden die handtassen en reiskoffers boden volledig verkeerd. Talon concentreerde zich ook voornamelijk op de Amerikaanse markt. Het liet de enorme mogelijkheden in de rest van de wereld links liggen. Erger nog, toen de eerste twee Amerikaanse astronauten voet op de maan zetten, waren in hun pakken ritssluitingen van het Japanse YKK ingenaaid.

Waarom staat op bijna alle ritssluitingen YKK?

Het Japanse Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) deed dan ook exact het tegenovergestelde van Talon. Het startte in 1964 de productie van ritssluitingen in het Nederlandse Sneek. YKK was daarmee het allereerste Japanse bedrijf dat zich in Nederland vestigde. Al snel wist het merk prestigieuze modehuizen als Louis Vuitton en Tommy Hilfiger aan zich te binden. Het vetsigde zich in 73 landen en opende er meer dan 100 filialen. De werelddominantie was een feit.

Daar zijn de Chinezen

Maar nu krijgt het bedrijf af te rekenen met concurrentie vanuit China, waar SBS steeds meer van de topklanten van YKK weet te verleiden. De goedkopere ritssluitingen van SBS zijn nu bijvoorbeeld al te vinden in alle kledij van Adidas en het Franse Decathlon.

SBS werd pas in 1984 opgericht, maar is met een marktaandeel van 25% de grootste van een tiental kleinere Chinese bedrijven die marktaandeel nastreven in de markt voor goedkopere kledij. Met de namen YCC, YQQ en andere 3-letterafkortingen richten ze zich duidelijk op de markt waar YKK tot voor kort alleenheerser was.

Duopolie wordt een feit

Die markt evolueert nu in de richting van een duopolie tussen YKK en SBS, met deze laatste als uitdager die kwalitatieve ritssluitingen aanbiedt tegen toegankelijke prijzen. Zoals enkel Chinezen dat kunnen heeft SBS ondertussen de kernstrategie van YKK gekopieerd, met een volledig geïntegreerd productieproces. Ook wordt de assemblage van de producten in eigen huis verzorgd door een eigen O&O-divisie.

YKK is niet van plan om zich naar de slachtbank te laten leiden en heeft daarom beslist om naast de duurdere kledingmarkt ook volop het goedkopere segment te gaan aanvallen. Het wil SBS daar pijn doen. Toch lijken de Japanners hun positie nog een tijd te kunnen verdedigen, gewoon omdat ze na het succes van de voorbije decennia ondertussen over een enorme oorlogskas beschikken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20