Richemont ondervindt tegenwind door gemengde prestaties luxesector


Key takeaways

  • Richemont rapporteerde een omzetdaling van 1 procent voor het boekjaar dat eindigde in september, met een omzetdaling van 18 procent in Azië-Pacific.
  • Desondanks toonde het bedrijf veerkracht in andere regio’s zoals Noord- en Zuid-Amerika (+11 procent), Europa (+5 procent) en Japan (+42 procent).
  • Het bedrijfsresultaat daalde met 17 procent naar 2,20 miljard euro, wat leidde tot een daling van de operationele marge van 26 procent naar 21,9 procent.

De luxesector laat gemengde prestaties zien, waarbij sommige merken de verwachtingen overtreffen terwijl andere achterblijven. Hermès zet zijn sterke trend voort met een dubbelcijferige groei in het derde kwartaal, in schril contrast met de omzetdaling van LVMH met 3 procent en de omzetdaling van Kering met 16 procent in dezelfde periode.

Richemont, eigenaar van Cartier, staat voor vergelijkbare uitdagingen en rapporteerde een omzetdaling van 1 procent voor de eerste helft van het boekjaar dat eindigde in september. Deze prestatie wordt toegeschreven aan een aanzienlijke omzetdaling van 18 procent in Azië-Pacific, als gevolg van een afnemende vraag in China. Desondanks toonde Richemont veerkracht in andere regio’s zoals Noord- en Zuid-Amerika (+11 procent), Europa (+5 procent) en Japan (+42 procent).

Prestatie en veerkracht

Het bedrijf benadrukt zijn gediversifieerde geografische aanwezigheid als een verzachtende factor tegen de uitdagingen in Azië-Pacific. Terwijl de verkoop van juwelen op vergelijkbare basis met 4 procent steeg, kende de horlogedivisie een daling van 16 procent. Deze prestatie staat in contrast met de juwelendivisie van LVMH die een daling van 3 procent zag en benadrukt de kracht van Cartier binnen de portefeuille van Richemont.

De operationele resultaten van Richemont schetsen echter een minder optimistisch beeld. Het bedrijfsresultaat daalde met 17 procent naar 2,20 miljard euro, wat leidde tot een daling van de operationele marge van 26 procent naar 21,9 procent. Het nettoresultaat daalde ook aanzienlijk naar 457 miljoen euro, beïnvloed door een bijzondere waardevermindering van 1,3 miljard euro in verband met de desinvestering van Yoox-Net-A-Porter Group.

Marktreactie en vooruitzichten

Deze teleurstellende resultaten hebben het beleggerssentiment negatief beïnvloed, wat leidde tot een daling van de aandelenkoers van Richemont met 5 procent. De bredere luxesector in Parijs is ook getroffen, met een verlies van bijna 6 procent voor Kering en een daling van meer dan 3 procent voor LVMH en Hermès.

Analisten schrijven de marktdaling toe aan de voorzichtige visie van Richemont op de huidige economische cyclus en het gebrek aan zichtbaarheid op een herstel, vooral in China. Zorgen over de Chinese vastgoedmarkt en mogelijke structurele verschuivingen in luxe consumptiepatronen dragen verder bij aan de ongerustheid onder beleggers.

Daarnaast kunnen factoren zoals hogere Amerikaanse tarieven en Europese belastingdruk de situatie verergeren, waardoor beleggers winst nemen te midden van deze onzekerheden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.