Reynders wil internationale baan: secretaris-generaal van Raad van Europa

Vicepremier Didier Reynders (MR) denkt aan z’n toekomst: hij wil weg uit de  Belgische politiek, waar hij al meer dan 20 jaar aan de top meedraait. Hij greep in 2014 naast de job van Europees Commissaris, en is sindsdien op zoek naar een exit. Verschillende regeringsbronnen bevestigen dat hij momenteel aast op een nieuwe topjob: die van secretaris-generaal van de Raad van Europa. 

Didier Reynders heeft de afgelopen 20 jaar in de Wetstraat een behoorlijke reputatie opgebouwd als ‘player’. Hij heeft altijd wel een of ander, niet altijd even duidelijk, plan. En ook nu is dat volgens verschillende bronnen het geval. Hij zou bezig zijn met de volgende stap in zijn carrière, namelijk een internationale topjob. Insiders zeggen dat hij zijn oog zou hebben laten vallen op de functie van secretaris-generaal van de Raad van Europa, niet te verwarren met de Europese Unie.   

De organisatie, die geen enkele echte politieke macht heeft, focust op vooral op democratie en mensenrechten. Niet meteen verwonderlijk aangezien ook de Russen, Turken, Wit-Russen, Moldaviërs en Macedoniërs lid zijn. Plekken waar democratie geen hoogtij viert. 

Plots dook de secretaris-generaal op

Hoewel de job geen gigantische impact heeft, is de post wel prestigieus. Hoewel de tweede termijn van de huidige secretaris-generaal Thorbjørn Jagland, de voormalige eerste minister en minister van van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, op z’n eind loopt, zit hij er op papier nog tot 2019. Bij dit soort organisaties is een vroege diplomatieke campagne echter de juiste aanpak om verkozen te worden.

Eten bij Bruneau

Reynders kwam de afgelopen maanden flink wat in de internationale pers. Eerst bleek dat hij gaan eten was bij Bruneau, in gezelschap van de N-VA-top. Die lek was bijzonder gênant voor Bart De Wever (N-VA) en Jan Jambon (N-VA), die aan tafel zaten, want Reynders maakte meteen ook het gespreksonderwerp bekend: vervroegde verkiezingen. 

Dat zorgde voor schade schade in de relatie tussen de N-VA en premier Charles Michel (MR) aangezien de premier en Reynders oude rivalen binnen de MR zijn. Binnen de coalitie beweren sommige bronnen dat het voor Reynfers niet slecht zou zijn mocht de regering vallen. Dan kan hij namelijk volop voor de internationale functie gaan. 

En opeens gaat het opnieuw over Brussel

Wat daarnaast ook opvalt is dat Reynfers ook in Brussel fel aanwezig was de afgelopen weken. Hij begon plots overal te vertellen dat hij een coalitie met de N-VA wil en hij gaf scherpe kritiek op de PS. Naar eigen zeggen zou hij ook denken aan de post van minister-president van Brussel. Vreemd, volgens sommigen, aangezien hij in 2014 ook al eens ‘kandidaat minister-president’ was maar daarna geen enkele interesse in Brussel meer vertoonde.

In 2014 greep hij naast een internationale carrière maar hij heeft zijn ambitie niet opgeborgen. Reynders wil nog steeds een internationale exit en die zou dus die Raad van Europa zijn. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20