De coronapandemie heeft littekens achtergelaten, en het aantal online vergaderingen is gigantisch gestegen. Dat betekent dat bijna iedereen een koptelefoon of oortjes nodig heeft op het werk. Bovendien luistert (bijna) iedereen wel eens naar muziek onderweg naar of van kantoor. Anyways, een koptelefoon is onmisbaar. En dat heeft Epos, een audiopionier voor zakelijke professionals en gamers, goed begrepen. Business AM kreeg de kans om de Epos Sennheiser ADAPT 360 en 660 te testen.
De twee koptelefoons lijken in eerste instantie heel hard op elkaar. Het zijn immers allebei draadloze Bluetooth headsets, ze hebben active noice cancelling (ANC) en maken gebruik van Bluetooth 5.0 om verbinding te maken met de computer of telefoon. Beide koptelefoons hebben ook geïntegreerde microfoons en hebben een draadloos bereik van 10 tot 30 meter. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide headsets.
Ontwerp
Als eerste merken we op dat de Epos Sennheiser ADAPT 660 een aangenamer oor-omhulsel heeft dan de ADAPT 360. Beide zetten zich wel perfect rond de oren voor een betere achtergrondruisonderdrukking. Ook de knoppen zijn comfortabeler op de ADAPT 660, die gebruik maakt van een touchscreen op het rechteroor. Je hoeft hierbij dus niet meer te zoeken naar de juiste knop, maar gewoon de juiste beweging maken met je vinger. Wij vonden dit heel praktisch, maar merkten wel op dat het touchscreen extreem gevoelig was, en soms dus een gesprek op mute zette terwijl het niet gewenst was.
De ADAPT 360 kan je aan- en uitschakelen door een knop in te drukken. Maar opgelet, dezelfde knop dient voor de Bluetooth-koppeling te maken met een computer of GSM. Niet zo praktisch dus. Het duurdere model daarentegen kan je gewoonweg openplooien, en dan staat hij aan, ready to go. Beide oren van de ADAPT 660 kan je zo perfect met 90 graden draaien, terwijl de ADAPT 360 slechts deels meebeweegt.
Al bij al is het ontwerp van de ADAPT 660 iets meer high-end dan het goedkopere model. Zo kan je bijvoorbeeld een duidelijke L en R zien op de binnenkant van de oorschelpen, om aan te duiden waar welk oor moet. Op de ADAPT 360 moet je de letters weliswaar gaan zoeken, en kan je ze in het klein vinden op de binnenkant van de hoofdband. Ook de hoesjes waarin de koptelefoons toekomen zijn verschillend in afwerking. Die van de ADAPT 360 is een zachte hoes, waarin je de koptelefoon in moet plooien. De ADAPT 660 komt daarentegen in een iets hardere case, waarin hij perfect past.
Specifieke techs
Een groot verschil tussen beide koptelefoons is natuurlijk de prijs ervan. De Epos Sennheiser ADAPT 360 kan je voor 329 euro kopen, terwijl je voor de modernere versie meer dan 100 euro extra op tafel moet leggen. Een moderner design kan hier niet de enige reden voor zijn, en dat ondervonden we bij het testen van beide producten.
Beide koptelefoons kunnen met maximaal twee verschillende devices gelinkt worden. Wij deden het bijvoorbeeld met onze GSM en onze laptop tegelijk. Het switchen tussen beide toestellen gebeurt heel gemakkelijk en intuïtief, vooral bij de ADAPT 660. Bij het kijken van een video op de computer, switcht te ADAPT 660 automatisch bij het aanzetten van muziek op de GSM. En omgekeerd. Bovendien is de kwaliteit van de audio onmiskenbaar beter op de ADAPT 660 dan op de ADAPT 360. Ook de active noice cancelling is superieur bij dit model, wat er echt voor zorgt dat je kan concentreren op je werk of vergadering.
Een minpunt voor ons, op beide koptelefoons, was het gebruik van een klein USB-stukje om het te kunnen laten verbinden met een computer. Persoonlijk vinden we dit stukje materiaal onpraktisch, en zouden we de koptelefoons het liefst zonder zien verbinden.
Batterijlevensduur en prijs
De ADAPT 360 heeft een batterijlevensduur van 39 uur in gesprek en 62 dagen in stand-by. Op anderhalf uur zou die wel opnieuw volledig opgeladen moeten zijn. De ADAPT 660 heeft een iets kortere levensduur, met 30 uur in gesprek en 15 dagen in stand-by. Bovendien heeft hij ook een halfuur extra nodig om op te laden. Dat is niet onbelangrijk aangezien het op het werk, tussen twee calls, wel eens belangrijk kan zijn om op te kunnen laden in snel tempo. Maar het verschil in ANC en audio maken dit goed.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een koptelefoon voor op het werk, zijn de Epos Sennheiser ADAPT 360 en 660 perfecte kandidaten. Voor 329 euro heb je al een uitstekend eerste model. Wij zouden het wel aanraden om onmiddellijk voor het duurdere model te gaan. Hij kost wel 110 euro meer, maar je krijgt er enorm veel voor terug. Beide koptelefoons kunnen zoveel op elkaar lijken als ze willen, vanaf dat je van dichterbij kijkt, zie je wel een kwaliteitsverschil. Niet te onderschatten als je de koptelefoons op 100 procent van hun capaciteit wil kunnen gebruiken. Ook het ontwerp maakt het verschil. Kies je voor een goedkoper model, die het werk doet, of voor duurdere koptelefoon, die wat fijner aanvoelt?