Review – ADAPT 660 AMC: een innovatieve headset met klasse

EPOS is een elektronicabedrijf dat de afgelopen jaren bekend werd om zijn draadloze luidsprekersystemen. Wij testten de ADAPT 600 AMC: een koptelefoon waarvoor het bedrijf de handen in elkaar slaat met het Aston Martin Cognizant F1 Team.

Innovatief design

Wanneer we de headset uit de verpakking halen, krijgen we meteen een behoorlijk luxueus gevoel; de headset is gebouwd uit hoogwaardig materiaal waarvan de accenten zijn gedompeld in de iconische groene kleuren van het Aston Martin F1-team. Zoekend naar een aan- en uitknop, komen we tot de ontdekking dat er helemaal geen is. Om de koptelefoon aan of uit te zetten, hoef je slechts de kussentjes naar binnen of buiten te draaien. Dat is even wennen, maar eens gewoon, vraag je je toch af waarom dit nog niet overal het geval is. Een simpele, maar vooral gebruiksvriendelijke aanpassing.

Verder is de koptelefoon heel licht en elegant van vorm, maar tegelijk ook best stevig. De kussentjes zijn gewatteerd met kwalitatief stof en kunstleer waardoor je urenlang muziek kan beluisteren zonder pijn te krijgen. Misschien wel de beste eigenschap van de koptelefoon, want om heel eerlijk te zijn, was dat bij de ADAPT 660 AMC geen één keer het geval. Datzelfde kan – naar onze mening – niet vaak worden gezegd over andere koptelefoons.

Ook is de headset voorzien van touch en geen fysieke knoppen. Een technologie die het prima doet, en waarvan je niet het risico loopt de knoppen te breken.

De geluidservaring

De koptelefoon wordt aangedreven door AI-technologie, die het via unieke machine learning-algoritmen mogelijk maakt om de geluidservaring continu te verbeteren. Tijdens luistersessies valt dit niet echt op, maar aangezien de kwaliteit best sterk is, gaan we ervan uit dat het zijn magie doet.

Daarnaast gaat de koptelefoon een hele tijd mee, tot wel 30 uur na een oplaadbeurt. Zelfs wanneer de koptelefoon “recharge headset” roept, heb je best nog wat tijd over. Een duidelijk pluspunt, want niets is vervelender dan tijdens je sport- of gamingsessie plots zonder geluid te komen zitten.

Verder is de headset ook voorzien van vier adaptieve ANC-microfoons. Die nemen het geluid van buitenaf op, en passen vervolgens ruisonderdrukking toe om het kabaal in jouw omgeving te verminderen. Ook wel noise cancelling genoemd. Dit kon helaas beter; tijdens een wandeling kwam er soms behoorlijk wat wind tussen de kussentjes terecht die de muziekkwaliteit verstoorde, en ook in de gym slaagde de headset er niet in het geluid van buitenaf te onderdrukken. De ingebouwde microfoon is voldoende om draadloos te kunnen bellen, maar ook niet meer dan dat; de ontvanger kon ons niet altijd even goed verstaan.

Conclusie

In het algemeen zijn we tevreden over de ADAPT 660 AMC-headset van EPOS. Innovatie en comfort zijn overduidelijk de sterkste troeven. Maar wanneer de handen in elkaar worden geslagen met Aston Martin, verwacht je toch een tikkeltje extra op vlak van audioprestatie. Dat was – naar onze mening – niet het geval. Het prijskaartje van de ADAPT 660 AMC bedraagt zo’n 499 euro. Om die reden raden we de koptelefoon voornamelijk aan aan fanatieke gamers of F1-supporters.

Meer